Министърът обяви, че Агенцията по храните е издала 29 акта за нарушения в заведенията

Проверки и в заведенията за това спазват ли се мерките за носене на маски и дистанция в заведенията. Агенцията по храните е издала 29 акта за такива нарушения, стигнало се е и до затваряне на кафенета и ресторанти в различни области в страната. Данните изнесе министърът на земеделието Десислава Танева.

НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО: Розопроизводители искат по-добри изкупни цени

Първите проверки в страната показали нарушения на мерките срещу вируса. Вече има затворени заведения. Най- много глоби има заради персонал без маски.

Имаме издадени 29 акта, в 4 области са затворени заведения. Актовете са по отношение на неносене на маски от пресонала, неспазване на дистанция. В момента контролът по храни, включва и допълнителни задължения, а именно спазване на противоепидемичните мерки", обясни министър Танева.

Колкото до очакванията за зърнената реколта тази година, в министерството са оптимисти.

"Очакваме България да има една добра реколта и прогнозата от 4,5 млн. до реалистични 5 млн. и до 5,8 млн. тона по прогноза на ЕК. България ще запази статута си за голям нетен износител на зърно и според анализа няма към момента данни за повишаване на продуктите от първа необходимост, обясни Танева.

Розоберът у нас е под въпрос

Държавата ще компенсира земеделските производители със 100% пропаднали площи заради метеорологичните условия през последните месеци. И въпреки локалните проблеми в районите на Варна, Добрич, Силистра и Южна България от бранша са категорични:

"С две думи мога да кажа, че се очаква една доста добра реколта, което ще доведе до завишаване на запасите, без никакви сътресения", заяви председателят на Консултативния съвет по зърното към МЗ Венцислав Върбанов.

Страната ни бележи рекорд спрямо последните две години по износ на пшеница и царевица и се нарежда на 4 място по износ на слънчогледово олио в света.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.