Новината обяви президентът Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ късат отношения със Световната здравна организация. Решението идва на фона на пандемията от коронавируса, съобщават световните агенции.

От Белия дом, в изказване с остри думи срещу Китай, Тръмп обяви, че средствата, които до този момент са се давали за СЗО, ще бъдат пренасочени към други организации, свързани с общественото здраве. 

Още през април Тръмп обяви, че спира вноските на САЩ в СЗО. Тогава държавният глава обвини Организацията в прикриване на данни за пандемията. Освен това САЩ обвиняват Китай в прикриването на информация за произхода на вируса и степента на епидемията. 

Сега Тръмп добави нови обвинения към СЗО - че не е извършила очакваните от нея реформи, както и че се е предоверила на информацията, която е получавала от Пекин.

„Прикриването от Китай на уханския вирус позволи заразата да се разпространи по целия свят", заяви Тръмп.

Освен това Тръмп обяви, че САЩ ще отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Причината е, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона.

„Китай наруши обещанията си пред света за гарантиране на автономията на Хонконг”, каза той.

„Лишаването на Хонконг от статута на привилегирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на „целия спектър” от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай", предупреди американският президент.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.