Хотелиери ще разчитат на родните летовници поне до средата на юни

Четири хотела в „Слънчев бряг” вече отвориха врати и посрещат гости. Тази година първите летовници са българи. Хотелиерите ще разчитат на родните туристи поне до средата на юни, когато се очаква да започнат да пристигат и първите летовници от чужбина.

„В момента гоним заетост около 25 до 30%, но така, както вървят нещата, явно ще бъде само петък, събота и неделя, защото хората изчерпаха отпуските си и не можем да разчитаме на нещо повече”, смята собственикът на хотел в курорта Румен Мончев.

НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА: В Албена посрещнаха първите български туристи (ВИДЕО)

Първите гости по морето обаче разказват, че с нетърпение са чакали края на ограниченията, за да започнат да пътуват .

„Нямаме притеснения. Бяхме доста време изолирани и при първата удобна ситуация, в която можахме да дойдем, го направихме, за да си починем малко и да се разнообразим”, сподели Павел Карагьозов от Пловдив.

Стопаните на хотела прогнозират, че това лято заетостта ще бъде не повече от 10-15 %. „Трудно ще е. За всички ще е много трудно. Харчим спестявания от предишни години. Това е факт, но няма как да затворим, защото и хората от персонала трябва да се хранят. Аз съм длъжен да им подсигуря нещо, защото зимата е 9 месеца. Ние се издържаме с 45-50 дена при силен сезон”, обясни още Мончев.

Ангелкова: Подготвяме се за възстановяване на туристическите пътувания

Хотелиери и ръководство на комплекса са в постоянна връзка. „На последната среща коментирахме, че по-голяма част от хотелите ще отворят на 19 юни”, посочи изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

Дотогава туристическият бранш се надява да има единно европейско решение по отношение на отварянето на границите.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.