През последните месеци се изговори много за това откъде произлиза коронавирусът

През последните месеци се изговори много за това откъде идва коронавирусът. Обвиненията към Китай, че е тръгнал от лаборатория, са известни на всички. От своя страна Пекин твърди, че COVID-19 се е появил от пазар за животни в Ухан. Преди дни от лабораторията обявиха, че действително разполагат с три щама на коронавирус, изолиран от прилепи, но те съвпадат с разпространения при човека само на 80 %.

БЛОКИРАН В ПЕРУ: Пътешественикът Георги Христов за пандемията, глада, масовите безредици

"Хората в България не могат да се заразят с COVID-19 от прилеп. Коноравирусът се разпространява от човек на човек, а не от прилеп на човек. Това са много интересни създания, от които можем да научим много. В научната общност няма никакъв спор дали вирусът е изкуствено създаден. Ние знаем, че той е напълно естествен. Вирусът идва от дивата природа. Има голяма вероятност този или подобен на него вирус да се е развивал при прилепи. След това не сме наясно как е станало прехвърлянето на заразата от прилеп на човек", каза Антония Хубанчева, докторант в Института "Макс Планк"- Германия. И допълни, че в момента има над 1400 вида прилепи у нас. 

Поовече гледайте във видеото

Виновни ли са прилепите за пандемията от коронавирус? (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.