Въпреки полицейския час имаше безредици в поне 40 града

Не стихват протестите и безредиците в Съединените щати. За шеста поредна вечер хиляди излязоха по улиците на големи и малки градове, за да изразят гнева си. Вечерен час е въведен в над 40 града. До бунтовете се стигна след смъртта на чернокож американец при полицейски арест в Минеаполис.

Наложените от властите вечерни часове в десетки градове на Съединените щати не попречиха на хиляди да протестират за поредна вечер след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис. Няколко стотин души се събраха пред Белия дом във Вашингтон. Демонстранти започнаха да хвърлят бутилки с вода срещу силите на реда, а те отговориха със сълзотворен газ.

 

Видео: Ruptly

Поредна нощ на безредици в САЩ, има жертви

Подпалени бяха паркирани наблизо автомобили. Ожесточени сблъсъци между демонстранти и силите на реда избухнаха и в други части на американската столица. „Подкрепяме тези, които са били съборени, тези, които не могат да се изправят повече, защото вече нямат глас”, сподели протестираща в Калифорния.

„Ние заслужаваме справедливост. И то не само заради това, което се случи с Джордж Флойд в Минеаполис, но и за всичко, което се случва с чернокожите мъже и жени в страната ни”, коментира Уилям Калоуей.

 

Видео: Ruptly

Въвеждат комендантски час в няколко американски града

Продължават и сцените на вандализъм и грабежи от магазини в много градове, включително в Ню Йорк и различни части на Калифорния. Шефът на полицията в Минеаполис Медариа Арадондо се срещна с протестиращи, като ги увери, че разбира болката им. „Хората от нашия град трябва да знаят, че мъжете и жените, които носят полицейската значка го правят, за да им служат. Те не трябва да се съмняват, че ще се отнасят към тях по професионален начин”, каза Арадондо.

 

Видео: Ruptly

 

Като в екшън филм, камион цистерна се вряза в демонстранти на междущатска магистрала в Минеаполис. За щастие няма пострадали при инцидента. Шофьорът на камиона е бил бит от протестиращите и е настанен в болница, но без опасност за живота. Не липсваха и трогателни сцени на съпричастност с протестиращите от страна на полицаи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.