Това стана ясно на брифинг на спецпрокуратурата

Прокуратурата с нови данни за корупцията на граничен пункт „Калотина". В петък бяха арестувани двама разследващи полицаи в момент на получаване на подкуп. 

Изключително опитни, гъвкави и действащи чрез посредник, за да не бъдат хванати с белязани пари. Така от прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност” описват двамата полицаи.

„Миналата седмица под ръководството на спецпрокуратурата и Дирекцията "Вътрешна сигурност" беше извършена операция под прякото наблюдение на главния прокурор срещу длъжностни лица от структурата на МВР, полицейски служители от „Гранична полиция”. Беше образувано досъдебно производство за това, че са поискали подкуп за това да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях”. Това заяви на брифинг зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Илиев.

Задържаха двама разследващи полицаи при получаване на подкуп (ВИДЕО+ СНИМКА)

"Парите са давани на два транша. Първоначално те са били насочване към жена, която е близка на един от полицейските служители. Тя е работела в заведение в София", каза още той.

Двамата полицейски служители са искали многократно подкуп от лицата без да са се интересували дали те са имали възможност да дадат подкуп или не. Оказва се, че полицаите са разследвали за каналджийство лицата, които са изнудвали. 

"Първоначално е поискан подкуп от около 4 000 лв., но в крайна сметка са дадени 2 000 лв. - на два транша от по 1 000 лв. „Те се стремяха да осъществят доверителни, близки отношения с лицата като създадат илюзията у тях, илюзорното поведение, че са техни приятели, че им помагат”, обясни Стефан Банков, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност”, МВР.

За разкриване на схемата принос имат и лицата, които са подали сигнал към органите на реда. Към настоящия момент са преведени под наказателна отговорност общо три лица. Наложена им е мярка за неотклонение "подписка".

Първоначално същите са били привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на две длъжностни лица. Не става дума за редови полицейски служители, а за разследващи органи с дългогодишен стаж в МВР. Единият от тях е имал стаж и в ДАНС и в ГДБОП, стана ясно по време на брифинга.

Събрани са доказателства за тях, че в хода на извършване на престъпните мероприятия са злоупотребявали с имената на магистрати от София-област. На всички обвиняеми са повдигнати и обвинения за вторична престъпна дейност.

Съдът е приел, че опасността за извършване на друго престъпление или повлияване на нормалния ход на наказателното производство е по-занижен и за това не е взета мярка „задържане под стража”. Прокуратурата ще обжалва това решение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.