Ще се прави анализ в кои точно населени места ще има държавни колонки

Депутатите дадоха зелена светлина за създаването на мрежа от държавни бензиностанции. Предложението беше гласувано в енергийната комисия този следобед. Членовете на енергийната комисия приеха единодушно на 1-во четене законовите промени, с които се регламентира изграждането на данъчни складове и държавни бензиностанции. От опозицията изразиха притеснения обаче дали ще има реално по-ниски цени на горивата с отварянето на 100 обекта в цялата страна.

Депутатите направиха първа стъпка към създаването на Държавната петролна компания. Така щели да се дадат гаранции за конкуренция на пазара и по-ниски цени за потребителите. „КЗК даде мнение че държавата тр да се намеси най-вече с акцизни и данъчни складове. коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

От БСП подкрепиха предложението на властта, но с притеснения. „Партията ще подкрепи създаването на държавно предприятие, защото е в унисон с нашата политика. Колкото повече държава по добре”, коментира Таско Ерменков.

Складовете на Държавния резерв трябва да бъдат лицензирани и оборудвани като данъчни складове. Така държавата ще може да гарантира пряката връзка с крайните търговци, което щяло да доведе до прозрачност и гаранция за най-ниска цена.

Държавните бензиностанции няма да се финансират от бюджета. Това ще става чрез външно финансиране, вероятно с кредити от банки.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.