Датата официално се чества от 1901 г.

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Тази година се навършват 144 години от гибелта на поета революционер. По традиция в цялата страна точно в 12:00 часа ще бъдат пуснати сирените в памет на загиналите герои.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Датата официално се отбелязва от 1901 г. Тогава на тържествата на връх Вола са присъствали и Ботеви четници. 

Почти половин век по-късно - през 1948-а, за първи път е имало едноминутно мълчание. Оттогава до днес в продължение на 2 минути сирените в цялата страна дават сигнал за почит.

 

 

Тази година не се провежда традиционният поход до връх Околчица. Легендарният връх обаче и тази година не остана пуст в деня на Ботев и неговата слава. Нямаше многолюдно множество, но много групи ентусиасти, които преминаха по стъпките на Воеводата нямаше как да се откажат по собствени подбуди.

„Традицията трябва да се спазва. Да се почете подвигът на героя, на Христо Ботев и на героите, загинали за свободата на България. Тук сме се събрали всички, обединени в целта да се запази една традиция”, каза Мариан Иванов.

Въпреки пандемията д-р Константин Ангелов  също се включи в честването. „Това са вече близо 25 години, откакто осигурявам Ботевия поход. Тръпка е.”, коментира той.

Друга група ентусиасти мина по трасето за рекордно време – само 2 денонощия. Във велосипедна щафета от Козлодуй до Околчица пък се включиха спортисти – колоездачи и футболисти.

 

 

„Повечето от тях, както и аз, като дете сме преминали през Ботевия път и Ботевия поход и с носталгия си спомняме за тези хубави времена, с големите огньове и със страхотната компания от приятели”, посочи Ангел Ангелов, който е председател на Колоездачен клуб „Враца велообщество”.

Този 2 юни, въпреки пандемията, отново успя да обедини българите. Участниците в похода сами са решили да носят знамена, да будуват по цели денонощия и да извървят километрите по Ботевите стъпки.

 

 

Тържествено честване на  Христо Ботев и загиналите за свободата на България има и в Калофер. Там беше и президентът Румен Радев.

 

 

„Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила”, заяви президентът в Калофер.

„Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да  мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно”, заяви още президентът.

Репортери: Румяна Попова, Благой Цицелков, Илиян Велков