Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети Светата обител

Помощ за Рилския манастир, след репортаж на NOVA. Правителството ще отпусне 600 000 лева, с които той да продължи реконструкцията си. Отделно ще бъдат отпуснати още 1,3 милиона лева за пречиствателна станция. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети Светата обител.

Средствата ще бъдат гласувани в сряда на Министерския съвет.

 

В манастира финансовата криза дошла след обявяването на извънредното положение. Посетителите рязко намалели, а с тях и приходите.

„Ние имахме средно по 150-200 лева приход, на 80 служители на трудови договори. Можете да си представите за какво става въпрос - на ден се падаше на служител по няколко стотинки, до 50 максимум”, каза дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Наред с това, по решение на Светия синод, в Рилския манастир не получили държавната субсидия, която се полага на обителта като обект от списъка на ЮНЕСКО. След спешната среща с игумена днес, премиерът Борисов обяви, че Министерски съвет ще гласува 600 000 лева за манастира, които ще бъдат отпуснати извън вече дадените на Светия синод пари за заплати на служителите. 

Защо Рилският манастир не е получавал държавна субсидия?

„На игумена не му стигат парите и ми стана, както се казва болно, пък ме хвана и яд, и затова дойдох първо на крак да му изкажа своите почитания, да чуя неговата болка. На практика взехме решение, утре ще му гласуваме на МС с колегите 600 000, колкото е имал и миналата година, така че след утре ще имаш директно от МС 600 000, за да продължите реконструкцията и изографисването вътре, да се разплатиш с хората”, каза Борисов.

„Бих казал, че това е нормална глътка, защото тази субсидия всяка година се предвижда за Рилския манастир като паметник на културата от световно значение в списъка на ЮНЕСКО”, каза дядо Евлогий.

 

 

На тръгване, премиерът огледа и свлачището, което години наред затруднява достъпа до манастира. На око Борисов прецени, че за ремонт ще са нужни най-малко 10 милиона.