Училища избират чрез жребий кои деца да приемат още на първо класиране

 Отново напрежение заради правилата за прием на първокласници в София. Вчера станаха ясни резултатите след първо класиране. Оказва се, че много деца не са приети, въпреки че отговарят на всички необходими критерии, а местата са разигравани с жребии. Така приемът се оказва като да спечелиш от лотарията.

12 000 са бъдещите първокласници в София. В някои от най-желаните училища за едно и също място се борят 5 деца, а в няколко училища се стигна дотам, че под чертата са останали дори кандидат-ученици от т.нар. „първа група” - тези, които имат максималния брой точки. Това породи недоволство сред много родители, които поискаха промени в наредбата и прозрачен прием. 

От 2021 г. за първи клас ще се кандидатства онлайн

Вчера Марияна Аврамова разбира, че детето й не е сред приетите първокласници. „В първия момент бях в пълен шок”, казва тя.

Семейството покрива всички необходими критерии, за да влезе в най-близкото училище. Живее на адреса си над 3 години.  „Първо - нямаме избор, разпределени сме някъде, но нямаме и съответно място. Никой не си е направил труда да види дали тези места, в тези училища, са достатъчни за децата в прилежащите райони. От друга страна пък, системата те изключва от останалите училища, в които можеш да кандидатстваш”, допълва тя.

Оказва се, че и други деца, подали документи в същото училище, са останали резерви, въпреки че са в първата група по критерии. Приетите деца пък са избрани на случаен принцип чрез жребий сред всички, които са от тази група.

Такава лотария е направена и в други училища, сред които 73-то. Децата от първа група са се оказали с 10 повече от обявените места. Дария е сред късметлиите. „Ще учим много и ще намеря нови приятели”, казва тя.

Бъдещите първокласници няма да минават през тестове

Майка й е дошла да я запише още в първия възможен ден. „Чували сме в предишни години как е било и колко е трудно да се влезе. Ние просто сме имали шанс”, коментира Нели Петрова.

За да успее да приеме всички деца поне от първа група, директорът ще поиска разрешение да сформира по-големи паралелки.

До казуса се стига заради наредбата, позволяваща на родителите да кандидатстват и по постоянен, и по настоящ адрес,

„Има още едно важно обстоятелство - точките, които се дават на родители, чиито деца до 12-годишна възраст са в същото училище. Това обаче също не може предварително да се планира с такава точност, че да се гарантира, че всички деца от първа група ще бъдат приети”, заяви Ваня Кастрева.

Вече се работи по вариант не само за увеличаване на броя на децата в паралките, но и на самите паралелки.  „При възможност на материалната база ще се позволява разкриването на още една допълнителна бройка”, допълни Кастрева.

Приетите на второ класиране ученици ще станат ясни на 15-ти юни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.