С тях ще се довърши реставрацията на стенописите на централния манастирски храм

Държавата дава 600 хиляди лева на Рилския манастир. Решението да се отпуснат парите за Светата обител ще бъде гласувано на днешното заседание на кабинета.

Защо Рилският манастир не е получавал държавна субсидия?

Вижда се вече края на драмата със свлачището по пътя към Рилския манастир, след като вече няколко години от Светата обител предупреждаваха, че свлачището е опасно и че може да предизвика сериозна трагедия, днес в крайна сметка от Регионалното министерство се нагърбиха с конкретен срок за старт на реални ремонтни дейности - следващата седмица се очаква да започнат реалните строителни действия, така че свлачището да бъде почистено, а след това и достатъчно добре укрепено, за да бъде гарантирана безопасността на всички, които пътуват към Рилския манастир.

Вече няколко години пътят в участъка на свлачището е наполовина затворен. При всеки опит да се почисти, скалната маса се свлича наново. В празничните дни ситуацията е най-проблемна, защото на автобуси и автомобили им се налага да се разминават в тесния участък.

„Не е много безопасно за хората, които управляват МПС. И трафикът понякога е доста натоварен”, разказват шофьори.

Проектът за укрепването на пътя вече е внесен в Пътната агенция. Предстои Регионалното министерство да издаде разрешително за ремонт. Междувременно собственикът на горите над пътя трябва да даде съгласие, защото в участъка ще се наложи сериозна намеса на тежка техника.

Правителството ще отпусне средства за Рилския манастир (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В горния край ще бъдат изпълнени други укрепителни дейности, за да се спре ерозията на брега, сами виждате, че тя е обхванала почти целия хълм”, каза министър Петя Аврамова.

В манастира чакат с нетърпение ремонта, защото от години се притесняват, че пътят може да бъде напълно блокиран, ако дъждовете активират свлачището в цялата му мощ.

„Със съответните отговорни институции и личности да се задвижи въпроса малко по-бързо, защото наистина много време мина”, казва дядо Евлогий.

„Със сигурност няма да се ограничи 100 процентово движението, предполагам, че колегите ще вземат всички мерки, така че пътуването до Рилския манастир да бъде възможно”, допълни Аврамова.

Екпи на Областното пътно управление ще направят оглед по цялото трасе на пътя до Рилския манастир, за да се установи има ли и на други места опасност от свлачища.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.