Ограниченията за пътуване в рамките на страната също падат

Италия отново отвори днес границите си за посетители от Европейския съюз. Отменена е и забраната за пътуване вътре в страната  между областите, предаде ДПА. Посетителите от нечленуващи в ЕС страни, които са част от Шенгенската зона - като Швейцария и Норвегия, както и Великобритания, също могат свободно да пътуват до Италия от днес.Карантинните правила продължават да важат за пътниците от останалата част от света.

ОЧАКВАНИЯ vs РЕАЛНОСТ: Как изглеждат всъщност мечтаните дестинации? (ГАЛЕРИЯ)

Облекчаването на ограничителните мерки, въведени заради новия коронавирус става в момент на трайно намаляване на броя на заразяванията и натиск отново да бъде отворена икономиката след строгите карантинни правила, пише БТА.

"Днес е много значима дата", написа във Фейсбук външният министър Луиджи Ди Майо. По думите му Италия "рестартира и се готви да се върне към нормалното състояние". Той заяви, че ще проведе поредица от срещи с европейски колеги, за да "покаже на всички, че Италия е готова да посрещне чуждестранни туристи".

Светът, какъвто никога не сме го виждали (ГАЛЕРИЯ)

Първа в дневния ред е среща с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан по-късно днес в Рим. Предвижда се също така Ди Майо да бъде в Германия в петък, в Словения в събота и в Гърция във вторник.

Най-запазеният античен град в света Помпей отново приема посетители (КАДРИ ОТ ДРОН+СНИМКИ)

Италия наложи национална карантина на 10 март. Ограниченията постепенно започнаха да се разхлабват от началото на май, но мерките за безопасност, включително спазването на социална дистанция, остават в сила.

"Изправени сме пред изчислен риск, имайки предвид, че кривата на заразяване може да се покачи отново", каза премиерът Джузепе Конте през май при обявяването на плановете. "Трябва да го приемем, в противен случай никога няма да можем да стартираме живота в страната отново", заяви Конте.

Музеи и културни обекти в Италия отварят тази седмица (ВИДЕО)

Туризмът е от жизненоважно значение за икономиката на Италия, но беше замрял по време на вирусната пандемия. Някои забележителности като Колизеума в Рим вече приемат туристи през последните дни.

Италия е една от най-тежко засегнатите страни в Европа с над 230 000 заразени и 33 500 смъртни случая.

Рим - вечният град с вечната красота (ГАЛЕРИЯ)

12 любопитни места на Земята, които никога няма да видите (ГАЛЕРИЯ)

КРАСОТА И ИСТОРИЯ: Най-старите градове в света (ГАЛЕРИЯ)

13 зашеметяващи места, за които не подозирате (ГАЛЕРИЯ)

Малдивите - удивителният рай на Земята (ГАЛЕРИЯ)

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.