Той оглавяваше общината от 2015 до 2019 г.

Комисията за противодействие на корупцията установи конфликт на интереси по отношение на Радостин Радев - кмет на Община Костенец за мандат 2015-2019 г., встъпил в длъжност на 9 ноември 2015 г. Сигналът за него е подаден от орган на съдебната власт, съобщиха от Комисията.

Установено е, че по време на мандата си като кмет, Радев е представлявал и Сдружение с нестопанска цел - „Футболен клуб - Бенковски“. През 2015 г. е бил негов председател, а през 2019 г. - председател на Управителния съвет на Сдружението.

ВТОРО ДЕЛО: Кметът на Костенец с обвинение за присвояване на 22 000 лева

Всяка година бюджетът на Община Костенец предвиждал и целеви средства по направление „Спорт“, за спонсориране на футболни клубове, но без те да са конкретно определени с решения на общинския съвет. Преценката за това, кои клубове да бъдат финансирани по този начин и с какви суми, била изцяло на кмета на Община Костенец.

Отстраниха от длъжност кмета на Костенец

За периода 20 април 2017 - 10 октомври 2019 г. само за футболния клуб, в чийто управителни органи е бил Радев, са издадени 41 платежни нареждания за изплащане на субсидии.

Част от плащанията са наредени от заместник-кмет, но 9 превода, общо за 16 200 лв. лева, са подписани лично от Радостин Радев, като кмет и едновременно с това - председател на управителния съвет на спонсорирания от общинския бюджет „Футболен клуб - Бенковски“.

За тези негови действия няма издадени заповеди, сключени договори или взети решения от Общинския съвет. Установено е, че през 2017, 2018 и 2019 г. най-големият бенефициент на общинските субсидии е бил футболният клуб, в чието управление е бил кметът Радев.

Глобата, наложена на Радостин Радев, е в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решението на КПКОНПИ от Радев се отнемат и 16 200 лв. в полза на държавата - равностойността на материалната облага от установения конфликт на интереси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.