Андерс Тегнел, главен епидемиолог в Здравната агенция на Швеция, заяви, че Швеция е можела да направи повече

Швеция можеше да направи повече за борба с коронавируса и да предотврати по-голямата смъртност от COVID-19Q в сравнение със съседните страни, заяви Андерс Тегнел - човекът зад шведската стратегия за борба с пандемията, цитиран от Ройтерс.

Близо 4500 шведи починаха от заболяването. Това е по-висока смъртност от Дания, Норвегия и Финландия. Критиките срещу решението на правителството да не налага строга карантина, като в други европейски страни, се увеличават.

НОВО ОГНИЩЕ НА COVID-19: Затвориха отделение в болница в Сливен заради заразени медици

Андерс Тегнел, главен епидемиолог в Здравната агенция на Швеция, заяви, че Швеция е можела да направи повече.

„Ако знаехме това, което знаем днес, смятам, че щяхме да подходим с нещо средно между това, което Швеция направи и което останалата част от света предприе“, заяви Тегнел пред шведското радио днес.

„Да, мисля, че можехме да се справим по-добре, отколкото успяхме“, подчерта той.

В реакция шведското правителство обяви, че е било готово да въведе допълнителни мерки за възпрепятстване разпространението на новия коронавирус, ако е получило съответната препоръка от Здравната агенция.

Италия отново отворена за туристи

„Правителството през цялото време бе подготвено да въведе още мерки, препоръчани от експертната общност“, заяви пред Ройтерс здравната министърка Лена Халенгрен.

Мекият подход на Стокхолм, за разлика от други страни в Европа, предизвика учудване в целия свят в разгара на пандемията.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.