Психологът Христо Монов за първи път коментира решението, с което австралиецът излезе от затвора 7 години предсрочно

Темата "Полфрийман" отново е на дневен ред. Семейството на убития студент Андрей Монов ще продължи с гражданския натиск. Това обяви баща му - психологът Христо Монов, който за пръв път коментира  решението, с което австралиецът излезе от затвора 7 години предсрочно.

Адвокатът на Джок Полфрийман, пък изпрати писмо до главния прокурор, с което поиска възобновяване на процеса.

19 септември 2019 година ще остане  една от най-черните дати в живота на Христо Монов. Тогава Софийският апелативен съд реши - Джок Полфрийман, който бе осъден на 20 години затвор за убийството на сина му, излиза предсрочно от затвора.

„Ничия земя“ – Неразказаното за едно убийство

„Самият състав го признава - тъй като той е чужденец, налагането на пробационни мерки, не се налага. Тоест, излиза, че тези трима съдии са иззели фунцкии на друга институция. На президента. Те де факто са го помилвали”, казва Христо Монов.

В мотивите си, съдиите Калин Калакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдаличнева записаха, че Джок Полфрийман се е поправил зад решетките. И затова заслужава да напусне килията  7 години по-рано. Посочват като мотив за решението си и становището на Българският хелзинкски комитет, който твърди, че осъденият е станал обществено и социално отговорен, защото създал Ассоциация на затворниците в България.

„Аз настоявам от първия ден за оставка на този състав. Тези тримата да идат да работят нещо друго. Щом са толкова добри юристи, работа за юристи – бол”, допълва Христо Монов.

Бащата на убития Андрей посочи, че съдия Калин Калкачиев два пъти е бил награждаван с приза "Човек на годината", който Българският хелзинкски комитет връчва.

„Няма такова нещо, че той е бил много често на конференции, на семинари на нашата организация. Аз не се сещам и да съм се запознавал с него”, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

Джок Полфрийман пред NOVA: Няма да бягам от България

А днес стана ясно, че защитата на Полфрийман е внесла искане до главния прокурор за възобновяване на процеса.  Писмото е изпратено до главния прокурор. Полфрийман все още е у нас, но прави планове да се върне в родината си.

„Има желание, ако може, да напусне България. Сега, има роднини в Австралия, това е естественото желание човек да не бъде държан”, каза адвокатът на Полфрийман Калин Георгиев.

А приятелите на Андрей Монов смятат, че искането на нов процес е поредна гавра с паметта му.

„Аз си спомням, че австралиецът каза, че няма намерение да напуска България. Сега изведнъж имал билет, бърза да си ходи. В крайна сметка - ако има нещо мъжко да излезе, да си каже”, смята Димитър Кръстев - приятел на Андрей.

Христо Монов не възразява процесът да бъде възобновен.