9 убити жени са убити от началото на пандемията

9 жени са убити от партньорите си от началото на извънредното положение. Последният случай е от вчера - жена издъхна в болница, след като беше пребита от ревност.

Социалната изолация и дните прекарани вкъщи с половинката се оказват причина за ръста на домашно насилие. Стари проблеми трупани с години "кипнали", след като принудително останахме вкъщи за по-дълго време, отчитат експертите.

Среднодневно с 18 процента са се увеличи сигналите за домашно насилие на телефон 112, за времето на извънредно положение, съобщиха от МВР за NOVA. Повечето сигнали подават жени, но има и такива от мъже.

Броят на децата, потърсили помощ заради домашно насилие е скочил с 400 само за месец на горещата линия за деца - 116 111.

Тези данни станаха повод дарителски организации да основат спешен фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19. Подкрепата си можем да покажем с SMS.

Елисавета е сред онези жени отвързали се от примката на домашното насилие. И нейната история, като на много други започва с любов.

„Когато си с някой очакваш, че и двамата вървите напред и той не е човекът, който ще те унижава, малтретира или нещо подобно”, казва тя.

Пътя от бурната любов до ударите и отчуждението е кратък. Всичко започнало когато се родило детето. „С времето, след първото посягане, дойде второто. Случили ли се веднъж, задължително се повтаря”, коментира Елисавета.

Младата майка преглъща болката в името на дъщеря си. „Бях си легнала. Той спеше в другата стая. Дойде, взе ми телефона, удари ме, ритна ме. Аз отидох в другата стая, легнах до детето, а той го взе. Някак си взех детето при мен. Изкарах вечерта много трудно, събрах някакви документи, на детето, мои, някакъв багаж и звъннах на майка ми”, разказва тя.

Така лошата приказка за Елисавета приключва. По същото време обаче мнозина не събират тази смелост, на мнение са от Българския фонд за жените. „Повечето жени сега са стиснали зъби и гледат да преминат през кризата. Някак мълчат и се справят доколкото могат”, категорична е Теодора Петрова от Българския фонд за жените.

За да на се превърне редовния побой в смърт, експертите съветват жертвите на насилие да потърсят професионална помощ. „За да могат те да веднага да се свържат с психолог, ако имат нужда, те ще получат съвети във всяка конкретна ситуация какво да правят, за да намалят шанса да се случи нещо лошо”, посочва още Петрова.

В подкрепа на жени, поели този път у нас действат 13 кризисни центъра, които обслужват 28 области. Капацитетът им обаче вече е близо до максимума.

Репортер: Благой Цицелков

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.