Режисьорът на филма-портрет за Христо Явашев „Да ходиш по вода” – Андрей Паунов разказа за емоциите около създаването на лентата в „Здравей, България”

Тази събота е телевизионната премиера на „Да ходиш по вода” по NOVA броени дни, след като светът загуби световноизвестния авангардист. Според режисьора Андрей Паунов предстои световното изкуство да осмисли какво е бил и ще продължи да бъде Кристо. Архивът, който той е оставил е богатство, което ще покаже как той е работил по големите си проекти, които хората можеха да видят за две седмици, но и по перманентните.

Филм-портрет за Кристо с телевизионна премиера по NOVA

„В „Да ходиш по вода”зрителите ще видят една арт война – това, което беше Кристо. Това е филм, който беше направен в „кухнята” на Кристо и той дава възможност да се надникне как се случваше това мащабно изкуство. Фокусът е върху хората, които седят зад него, енергията, която е свързана с реализацията на проектите. За Кристо нямаше разлика между живота и изкуството – той беше своята работа”, спомня си режисьорът.

„Кристо обожаваше да преследва невъзможни мечти. Всеки един от неговите проекти е невъзможен и всеки е уникален в начина, по който се прави и проблемите, които произлизат от това. Зад него седеше екип, който беше като семейство и заедно се бореха с всички препятствия като бюрокрация, разрешения, времето за реализация и т.н. Това е изкуство, което винаги се е случвало срещу невъзможността си”, казва Паунов.

В Париж отваря врати изложба, посветена на Кристо и Жан-Клод

Работата по филма е позволила на Андрей Паунов да се докосне до таланта на Христо Явашев от първо лице. Той ще запомни този творец извън рамките като „Най-усмихнатия и най-светлия човек, който аз някога съм срещал, винаги застинал в захлас пред красотата на света”. 

Не пропускайте телевизионната премиера на „Да ходиш по вода“ в събота, 6 юни, от 12.30 ч. по NOVA!