След остра реакция на премиера, от КЕВР дадоха брифинг, за да дадат яснота по въпроса

Остра реакция на премиера заради предложените цени на парното от КЕВР. Енергийният регулатор даде брифинг, на който да обясни колко ще плащаме.

От КЕВР заявиха, че ставало въпрос за погрешни интерпретации. И посъветваха да се гледа цената на парно на годишна база, което означавало, че ще плащаме с около 14% по-малко спрямо миналата година. Така обаче се появява въпросът, който стои без конкретен отговор - защо намалението е само толкова, след като вече купуваме природния газ от Русия с около 40% по-евтино и то със задна дата.

КЕВР: Парното и топлата вода поевтиняват със средно 14% от юли

Така предложението на КЕВР за по-високи цени на парното от юли остава. Предвижда се най-много да плащат в София – 22%, във Враца – 17,5%, в Разград – 16%, в Бургас – 15%.

Според КЕВР важно било да се гледа цената на парното на годишна база, а не месец за месец. Така ако миналия юли сме плащали 95 лева за мегаватчас, сега ще дължим 81 лева.

„Цената на парното отопление за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за страната ще е с 14% по-ниска от цената, която плащахте през миналия зимен период”, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

Въпреки че беше договорено да се плаща с 40% по-малко на Русия за синьо гориво, предложението за по-висока цена на парното от юли остава. Новото е, че тя няма да се определя месец за месец, а на годишна база. Това, според експертите, крие рискове.

„Всеки един потребител ще си прави бюджета, разходите и ще регулира потреблението на топлинна енергия”, обясни експертът Христо Казанджиев.

КЕВР обясняват промяната със сложността на отчитането, като дадоха за пример София.

Премиерът Бойко Борисов поиска смени в КЕВР заради цените на парното (ВИДЕО)

„На 1-во число всеки месец трябва да се отчитат всичките топломери - 400 000 абоната, а всеки абонат има в зависимост от стаите по 4-5 топломера. Фактически е невъзможно. Трябва армия от 5-6 хиляди инкасатори в рамките на ден да обхождат цяла София”, обясни Иванов.

А всички обяснения кой период се взима предвид и по-евтино или по-скъпо ще ни е, разгневиха премиера.

„Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандата, смяна на КЕВР. Защото такива глупости, не могат през 1-2 седмици да правят такива неща. Говорят за бъдеще време, ако станело нещо си, еди какво си. Ние към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа и то със стара дата”, коментира Борисов.

Мандатът на Иван Иванов изтече още на 2 април. За негов заместник обаче не се говори. Миналата седмица Иванов отчете пред депутатите и дейността на Комисията за миналата година.

„До избора на новия състав на Комисията председателят и членовете са длъжни да продължат да изпълняват функциите си.  Всички наши решения са решения в обществен интерес. Надявам се това да е разбрано. Ако някой не е успял това да го разбере, няма да го разбере никога”, заяви Иван Иванов.

Предвижда ли КЕВР поскъпване на парното?

Все пак имаше нещо като сбогуване.

„Може да се окаже, че това ни е последната среща”, каза председателят на КЕВР.

В крайна сметка решението ще поскъпне ли от следващия месец топлинната енергия ще бъде взето на 1 юли. Преди това трябва да стане ясно и каква сума трябва да върнат топлофикациите за надвзети сметки със задна дата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.