По думите му „Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн. лв. и да ги върне на клиентите си

„Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти колко е надвзел поради факта, че цената на газа е била по-висока. „Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн. лв. и да ги върне на клиентите си". Това заяви в ефира на „Здравей, България" председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов. 

ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО: Колко ще струва парното от 1 юли? (ОБЗОР)

Той допълни, че засичане на парното се прави веднъж в годината поради факта, че измервателните уреди се намират в домовете ни. „Имате вирус, не сте вкъщи и сметките "отиват на кино". Засичането се прави, когато е спрял топлинният сезон”, поясни той. 

„Миналата година изчисленията се направиха на тримесечна база заради договора с „Газпром”. Тогава дериватите бяха единствените в сметката на газа, а той се сменяше на всеки три месеца. Много по-лесно можеше да изчислиш каква ще е цената му в отоплителния сезон и съответно - на парното. Дойде моментът, когато цената на газа вече е договорена и е паднала с 40%. Г-н Иван Иванов реши, че ще направи сметка на парното за месец май, за да покаже каква ще е цената му при ниска цена на газа. И когато вече КЕВР направи новата цена за целия отоплителен сезон, изведнъж се получиха 22% спрямо месец май. Ако сравним обаче на годишна база, цената на парното пада с 15 %. Ако сте платили 1000 лв. за един отоплителен сезон, сега ще платите 850 лв.", обясни Николов. 

КЕВР: Парното и топлата вода поевтиняват със средно 14% от юли

„Цената на газа към момента е 22 лв. Не можем обаче да бъдем сигурни каква ще бъде тя през целия отоплителен сезон. Помолих топлофикациите да направят калкулатори на сайтовете си, с които всеки потребител да може да изчисли данните си”, заключи Николов.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.