Специалистите по репродуктивна медицина възлагат големи надежди на този метод

Трансплантации на матка вече ще се правят и у нас. Досега това не беше възможно, но депутатите дадоха зелена светлина за този тип операции. Окончателно се разрешава и т.нар. „кръстосано донорство”, заради което много българи бяха принудени да търсят спасение в чужбина. То дава шанс на пациентите, които нямат подходящ донор в семейството си, а борбата за узаконяването му у нас продължи с години.

Промени в правилата за даряване на генетичен материал

Факт е и още една ключова промяна. Тя ще даде възможност на  жени с репродуктивни проблеми да сбъднат мечтата си за свое дете. Вече и в България ще бъде възможно да се прави трансплантация на матка. Този тип операция се прави за първи път преди шест години и благодарение на него жени, които са нямали друг шанс да заченат, вече са майки.

След 15 години в листата на чакащите за нов бъбрек, Николинка се принуждава да търси спасение зад граница. С помощта на дарители момичето заминава за Турция, където кръстосаното донорство е позволено.

„Моят баща дари бъбрека си на сърбин, а неговата съпруга ми дари бъбрек”, разказа Николинка.

С разрешаването на кръстосаното донорство у нас, хората в ситуацията на Николинка, ще имат по-големи шансове, категорични са трансплантолозите. За да има размяна на органи между две двойки те трябва да отговарят не само на условието за съвместимост по кръвна група. Важно е и какво ще покажат имунологичните изследвания.

Темата на NOVA: Тя

А в името на новия живот, вече ще се трансплантира и матка на жените, за които друго решение няма. Ще се изисква донорката да е раждала и да е в пременопауза.

„Жената ще трябва да се подложи на ин витро процедура, защото не се трансплантират маточните тръби.  Нашата цел ще бъде да доведем бременността докрай, а за успешно трансплантирана матка ще говорим,когато е родила детенце”, обясни д-р Ваня Атанасова.

Специалистите по репродуктивна медицина възлагат големи надежди на този метод и не се съмняват, че те ще се оправдаят. Сред държавите, в които се правят трансплантации на матка са Швеция, Съединените щати , Бразилия и Италия. Опит вече имат и в Сърбия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.