Това разпореди КЕВР след извънредна проверка

Столичната „Топлофикация” е задължена да предостави на всичките си клиенти точен разчет колко точно енергия са изразходвали и колко са платили за нея. Това разпореди КЕВР след извънредна проверка на дружеството.

Николов: Всеки абонат на топлофикациите ще получи известие за надвзетите му пари

 Периодът, за който трябва да се дадат данните, е декември 2019 – март 2020 - та, а срокът това да се случи е до 30 юли.  Повод за инспекцията станаха високите сметки за парно за март. А обяснението за тях – „Топлофикация” е фактурирала с около 12% повече топлина енергия от реално доставената. 

А в ефира на NOVA председателят на асоциацията на топлофикационните дружества  Кремен Георгиев обясни, защо сметките няма как да намалеят драстично.

Каква ще бъде цената на парното?

„Друго, което се насади в главите на абонатите, е, че щом цената на газа спада с 40%, тогава и сметките трябва да спаднат с 40%. Простата математика показва, че това няма как да се случи, тъй като разходите за газ на всяка дружество не са 100%, а 50% от разходите за тази дейност. Останалите проценти могат дори и да се увеличат. Цената на газа действа в посока намаление, други фактори – в посока увеличение, а балансът е някъде по средата”, разясни той.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.