Ставката ще падне от 20 на 9%, а мярката ще важи до края на следващата година

След ресторантите и книгите - по-ниско ДДС и за детските храни и памперси. Ставката ще падне от 20 на 9%, а мярката ще важи до края на следващата година. Предложението е на ДПС и беше част от гласуваните в четвъртък промени в закона.

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Бюджетната комисия прие намаляването на ДДС за детските стоки

Според мотивите на вносителите от ДПС по-ниската ставка ще облекчи значително бюджета на хиляди семейства, отглеждащи малки деца. А основната цел е постепенно преодоляване на негативната демографска статистика у нас, смятат още от „Движението за права и свободи”.

„Повече от три години ние говорим за чиста храна, чиста вода и чиста енергия, което е наш приоритет и се радваме, когато виждаме и че тази идея, която е важна за всички граждани също среща подкрепа”, обясни депутатът Халил Летифов.

Намалението на ДДС ще важи за храните за деца до 3-годишна възраст като адаптирано мляко и пюрета, както и за детски фармацевтични продукти и памперси. Производители приветстваха решението, а някои вече готвят нови по-ниски цени.

„От 1-ви юли нашата фирма сваля с 10% цената на детските храни, което неминуемо ще се отрази на всички деца до 3-годишна възраст”, обясни Стойчко Велков.

Сред тях ще е и Калин. На 8 месеца дневното му меню вече е изцяло от пюрета.

„Едно пюре е около 3,50 лв. Сами разбирате, че това са четири хранения - изобщо не е евтино да се изхранва дете”, смята Сибел.

ДПС предлага 9% ДДС за бебешки млека, пюрета и памперси

В комбинация с памперсите и другите бебешки продукти, близо половината от семейния бюджет отива в грижи за най-малкия му член. Затова и Сибел засега не планира да има още едно дете.

„Много други неща трябва да се променят освен храната и памперсите. Трябва да се предприемат много по-сериозни мерки, за да е стимулиран човек да прави повече деца”, смята тя.

Новината посрещнаха с одобрение и от хранително-вкусовия бранш. Надяват се това да е първа стъпка към цялостно намаление на ДДС на храните. Очакванията са по-ниското ДДС на детските стоки и храни да лиши хазната с приходи от около 40 милиона лева.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.