За реализацията на завършилите ще помогне частна жп компания

Остър недостиг на кадри изпитват железопътните превозвачи. Близо една трета от работещите бригади във влаковете са в пенсионна възраст. Според хора от бранша причината за липсата на кадри се корени и в малкия капацитет на единственото средно училище в Горна Оряховица, където се обучават помощник-машинисти.

В опит да променят ситуацията, училище и бизнес в Русе постигнаха споразумение и се планира откриването на паралелка за помощник-машинисти в Гимназията по транспорт. Ще се приемат ученици от цялата страна, а обучението ще бъде не само в класната стая, но и в реални условия. Затова голяма частна жп компания се включва в помощ на училището. Тя ще дава стипендии на отличните ученици. Предвижда и социални ангажименти като заплащане на общежитието за децата, които не са от Русе. След завършване пък осигурява договор за работа на помощник-машинистите и обещава добри заплати.

В гимназията по транспорт са оптимисти и очакват голям интерес към новата специалност. Обещават отлични материална база и високи стандарти при обучението, съчетаващо теория и практика. А от жп компанията са убедени, че железниците са бъдещето в транспортните и пътнически превози.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Наталия Йорданова