Излекувани са 1545 души

43 от изследваните за изминалото денонощие 816 проби са дали положителен резултат по данни на Националната информационна система. Разпределението по области е, както следва: Пазарджик – 21; Перник – 1; Разград – 2; Сливен – 10; Смолян – 1; София област – 1; София – 4; Шумен – 2; Ямбол – 1.

Две деца с положителна проба за COVID-19 в Самоков

Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2711. От тях активни са 1006. Общият брой на излекуваните лица е 1545, 17 от които са регистрирани през последните 24 часа.

С доказан COVID-19, в лечебни заведения за болнична помощ се намират 155 пациенти, като 12 от тях са настанени в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че към момента, у нас, коронавирусна инфекция е констатирана при 294 лица-медицински служители. За изминалото денонощие са установени 6 нови случая, 2 от които при лекари, 1 - при медицинска сестра, 1 – при санитар и 2 - при друг медицински персонал. 

През последното денонощие няма починали лица, при които е бил потвърден COVID-19.

Общо заболелите у нас наброяват 2711 души. Излекуваните са 1545 души, а 160 са починали.

 

 

Сливен и Сърница остават населените места, в които са установени най-много нови носители на COVID-19. Особено притеснителна е ситуацията в Сливен, където вече 18 медици са заразени с вируса. В момента най-много заразени в града има в болницата „Хаджи Димитър". От втори юни досега е тестван целият персонал. Така откриват носителите на вируса.

„Това са трима лекари, осем медицински специалисти, три санитари и един медицински регистратор”, каза д-р Петя Балулова, директор РЗИ-Сливен.

От Община Сливен съобщават и за още трима заразени от персонала на болницата. Всички с положителни проби са хоспитализирани.

„От 240 човека има 18 положителни проби. Направена е на няколко етапа на дезинфекция, включително и днес се прави един. От утре започват да се вземат посявки и проби за резултати от дезинфекцията, които ще прави РЗИ и в крайна сметка ще се произнесе, кога могат да работят”, посочи кметът на Сливен Стефан Радев.

Болницата остава затворена. Пациентите от нея бяха изписани. В лечебните заведения в града е създадена необходимата организация за поемане на нови случаи с COVID-19 при нужда.

„Виждате, че каналите, по които идва заразата, са различни. Първо започна с връщащите се от чужбина хора, после с гъстонаселени райони.Имахме вече един случай с лечебни заведения, там където е наистина много, много рисково. Няма една единствена причина, която ако се отстрани можем да кажем, че зараза няма да има”, посочва Стефан Радев.

Според директора на Александровска болница в София, отпускането на мерките не е било рано спрямо броя заразени на ден.

„Разбира се, ако тези цифри се променят, тези мерки могат да бъдат възстановени много бърз. За голямо щастие в момента имам локализиране на болестта в определени области, но ако в тези области цифрите започнат да се увеличават, то мерките ще бъдат възстановени в тези области”, каза доц. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница.

И напомни кои ограничения са най-ефективни срещу болестта. „Според мен трябва социалната дистанция да се спазва,както и носенето на маски в закрити помещения. Ако може да не се ръкуваме, ако може да не си пипаме откритите части на лицето”, коментира той.

Според лекари оптимистичният вариант да се намери ваксина и лекарство за коронавируса е в края на годината.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.