Пикът им у нас е през юни, а средно между 10 и 15 души биват поразени от “Стрелите на Зевс”

Пикът на гръмотевичните бури у нас е през месец юни. Средно 8 дни са с гръмотевични бури, като през отделните години броят им е достигал 20. По данни на ООН ежегодно в света загиват 300 000 души, поразени от “Стрелите на Зевс”, а за България жертвите са между 10 и 15 човека.

Как мълния уби момче в Ботевградско?

Ако сте сред природата и започне гръмотевична буря стойте далече от метални стълбове и самотни дървета. Ако сте в гора,  застанете между две дървета, между които има  най-малко 3 метра разстояние. Отдалечете се от електропроводи за високо напрежение и не се подслонявайте в беседки с ламаринени покриви. Не дръжте нищо метално.

Мълния уби дете в Ботевградско

Ако сте във близост до воден басейн и ловите риба, веднага оставете въдицата  и се отдалечете. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви.  Не стойте в близост до крави, коне, биволи, тъй като са значително по-силно застрашени от хората поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните крака, а мократа козина на животните привлича мълнията. Ако се намирате в къщи или на работа, изключите от мрежата електрическите уреди. Затворете вратите и прозорците и не излизайте на терасата.