Вирусът продължава да ни изненадва с много неща, заяви главният държавен здравен инспектор

„Някои от членовете на групата, която кани Националния оперативен щаб на публичен диспут, отидоха твърде далеч. Имаше заплахи, че ще ни организират протести, че ще намерят хора, които да ни звънят вечер, за да ни притесняват. И последното вече се е случвало на ген. Мутафчийски. Получавал е обаждания в 2 ч. през нощта от различни телефони и хората отсреща са му обяснявали, че не разбира от работата си и коронавирус всъщност няма”. Това заяви в предаването „Карай направо” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Преди дни той и членовете на Щаба бяха предизвикани на дебат от петима медици - д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова.

Възможно ли е изграждането на колективен имунитет срещу COVID-19?

„Доста медии им осигуриха трибуна и аз нямам нищо против те да изразяват собствено мнение. Но аз от тях чух много глупости. Не виждам основа, върху която можем да водим научен спор с д-р Мангъров и д-р Първанова”, каза д-р Кунчев.

Той бе категоричен, че отправените заплахи не го притесняват. Тревожел го фактът, че по този начин се обиждал трудът на много хора.

„Не казвам, че сме безгрешни – сигурно е можело да направим някои неща и по-добре. Но истината е, че вече сме страшно уморени и сме на ръба на оцеляването. Затова трябва да пестим атаките и критиките към хората, които се опитват да помагат на обществото”, категоричен бе здравният инспектор.

Той коментира и тревожната тема за нарастващия брой на заразените с COVID-19 у нас.

Проф. Иво Петров: Вирусът се задържа във фините прахови частици

„Вирусът продължава да ни изненадва с много неща, едно от които е неравномерното възникване на случаите. Има хора, които са носители на вируса по цял месец и не го предават дори на семействата, с които живеят постоянно. Има обаче и такива, които само за ден-два заразяват 50 или дори 100 души”, поясни доц. д-р Кунчев.

Той призова обществото да не мисли, че проблемът с инфекцията е преодолян. Това усещане карало хората да живеят „съвсем постарому” и да не спазват никакви мерки за безопасност.

„Ние от Щаба гледаме да не прибягваме до крайни мерки дори в огнищата, но в някои случаи местните власти ни принуждават да го правим. Причината е, че те виждат поведението на хората в засегнатите места”, каза още доц. д-р Кунчев.

Шефът на Агенция "Митници" - с коронавирус

Според него се очертава втора вълна на коронавируса на целия Балкански полуостров. Данните от съседните на България държави сочели, че те са с още по-висока заболеваемост от нас.

„Движението на хора между отделните страни крие риск, но той не е толкова голям. Най-сериозният проблем продължава да бъде вътрешното разпространение. А който смята, че няма COVID-19, да заповяда в която и да е болница, където се лекуват заразени”, категоричен бе здравният инспектор.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.