Те са деветата поред партида от 58 микроспътника

Ракета-носител "Фалкон-9" на американската компания SpaceX изстреля деветата поред партида от 58 микроспътника от системата "Старлинк", предаде ТАСС.

Стартът е бил даден в 12:21 часа българско време от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида. Той беше предаван на живо в сайта на компанията. Заедно с групировката спътници бяха изведени в орбита и три апарата на американската компания "Планет лабс". Тези микроспътници са оборудвани с портативни телескопи и камери с висока резолюция. Тяхното предназначение е да изследват повърхността на Земята от орбита.

Сателити от проекта на Илън Мъск прелетяха над България

Петнайсет минути след старта космическите апарати бяха изведени в орбита. А около 9 минути след изстрелването първата степен на ракетата-носител "Фалкон-9" кацна на платформа в Тихия океан. По-рано тази степен беше използвана двукратно при полети до Международната космическа станция.

 

 

Мрежата "Старлинк" е предназначена да осигури достъп до високоскоростен интернет за потребители от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5G.

SpaceX ще изстреля 58 нови спътника на 13 юни

По оценки на компанията SpaceX в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара. Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година.