Конгресът на партията ще бъде на 26 септември

Напрежение и бойкот на „Позитано” 20. Социалистите трябваше да решат кога и как ще избират новия си председател.

Вътрешната опозиция успя да изтегли този избор 2 седмици по-рано от датата, на която се очакваше това да стане. Така на 12 септември ще е лидерската битка, а на 26 септември ще е конгресът на партията.

Новият председател ще се избира пряко от редовите социалисти, а не от Конгреса, както беше до момента.

Към момента спрягани за лидерския пост са имената на Корнелия Нинова, Кирил Добрев и Красимир Янков.

БСП решава как ще бъде избиран новият председател

С бламиране на Корнелия Нинова започна пленумът на БСП, а причината - правилата за избор на председател и датата за следващия конгрес. Опозицията на „Позитано” 20 успя да изтегли цялата процедура с две седмици по-рано.

„Тежките разделителни линии вероятно ще продължат в рамките на тази кампания. Явно такъв тон се задава от ръководството”, коментира Красимир Янков.

„Корнелия трябва да си отива. Вредна е за партията, вредна е за България. Има алтернатива в тази партия, винаги е имало алтернатива. Който и да е, но тя е вредна”, заяви Георги Гергов.

Не закъсня и реакцията на Корнелия Нинова.

„Радвам се, че всеки член на партията ще може да гласува. Ако те решат, ще имам втори мандат”, заяви Нинова.

В редиците на червените имаше разнобой за идеята й БСП да стартира национална подписка с искане за оставка на правителството.

„Какво целим с тази подписка? Имам чувство, че за пореден път се държим се като извънпарламентарна сила”, коментира Сергей Станишев.

„В БСП енергия за подписка има, въпросът е в ефекта от всичките наши политически действия. Засега сякаш не намираме синхрон”, коментира Валери Жаблянов.

„Разбира се, че ще има тежест. Това не изключва другите действия и вот на недоверие. Когато се внесе с няколко стотин хиляди изглежда по друг начин самият вот на недоверие”, заяви Филип Попов.

Септември месец ще бъде решаващ за това дали БСП ще има нов лидер.

Репортери: Ивелина Николова, Таня Иванова