В града живителната течност е в наличност по няколко часа на ден

Радомир е на воден режим от края на миналата година. За разлика от Перник, където ситуацията се подобрява, в Радомир положението става по-критично.

В града вода има едва по няколко часа на ден. Основните причини за водния режим са недостатъчните запаси в двете помпени станции, които захранват населеното място и амортизацията на довеждащия водопровод.

Станислав Владимиров: Въпрос на дни е водният режим в Перник да отпадне

Жителите на града имат достъп до вода във времето от 3 до 11 часа. „Водната криза в Радомир се задълбочава и за това сигнализираме. В началото на ноември, когато беше спрян резервния водоизточник на с. Крапец намаляха водните дебити поради причини, които трябва да се обследват. Първият проблем е изключването за ниво на помпените станции в Опалово и Сиреняците. Следващият проблем е, че имаме 45% загуби от довеждащия водопровод поради факта, че тръбите са стари”, обясни кметът Пламен Алексиев. Той допълни, че общината е направила проект за ремонта му.

Започват тестовете на новия водопровод към Перник

По думите на управителя на ВиК – Перник инж. Борислав Иванов водното съоръжение не е ремонтирано от неговото пускане в експлоатация през 80-те години на миналия век.

Иванов изрази надежда, че водният режим в Перник ще отпадне до няколко дни. „Имаме готовност да го отменим. Имаме насрочени срещи в Министерството на околната среда и водите, за да обсъдим вариантите кога точно да отпадне той”, заключи управителят на ВиК – Перник.

Повече по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК