Още на старта ставаме свидетели на изключителен блокбъстър - Манчестър Сити срещу Арсенал

Настъпи дългоочакваният момент. Краят на мъчителните 100 дни без английски футбол дойде. Точно 100 дни изминаха, откакто за последно бе ритната топка в най-гледаното първенство на света и има нещо символично в това, че отбор, който бе замесен в последния изиграл се двубой, ще бъде на терена и в първия след подновяването. Това е Астън Вила. Загубата от Лестър с 0:4 на 9 март бе срещата, след която дойде временният запор и сега английският футбол се завръща, какъвто не сме го виждали преди...

Ето какво ни предстои от тук в следващите няколко седмици. Мачове без публика по стадионите и супер сгъстен цикъл. 92 двубоя от Висшата лига плюс четвъртфиналите, полуфиналите и финалът на купата на Англия ще се изгираят в периода от 17 юни до 1 август. 46 дни с над 100 двубоя само за елитните клубове. Ще се изиграе, разбира се, и целият остатък от сезона в Чемпиъншип, както плейофите в Лига 1 и Лига 2.

Всичко това ще продължи поне до края на юли, което означава, че футбол през лятото в Англия ще се играе за пръв път от 1947 г., т.е. от завръщането на футболния живот след Втората световна война. В крайна сметка клубовете се пребориха мачовете да се играят на съответните им клубни стадиони, но както подсказва опитът от Германия домакинският фактор може и драстично да загуби своето значение. Заради сгъстения цикъл на предстоящото финализиране на кампанията в мачовете отборите ще могат да правят по пет смени, а на скамейката да сядат по деветима играчи, но мениджърът на Шефилд Юнайед Крис Уайлдър вече се обяви като противник на идеята и смята, че това е правило, което фаворизира големите клубове с по-широки състави.

Липсата на публика ще създаде особена атмосфера, въпреки че има планове за виртуално ангажиране на телевизионните зрители. В добавка при голове самите играчи препоръчително ще избягват близкия контакт, прегръдките и въобще характерното изразяване на радостта си. Ще бъде различно, странно, но най-важното е, че футболът и в частност английският футбол все пак отново е на наше разположение.

Дерби от висока класа

Още на старта ще станем свидетели на изключителен блокбъстър. Манчестър Сити срещу Арсенал бе първият отложен двубой в средата на март заради разпространението на коронавируса и сега повече от три месеца по-късно срещата ще се изиграе.

“Ясно е, че участието на Манчестър Сити в борбата за титлата вече е само теория и приоритетът за клуба до края на сезона вероятно е насочен към Шампионската лига, но хората на Пеп Гуардиола не могат да си позволят небрежно отношение към шампионата по две причини: първо Челси и особено Лестър им дишат във врата и второ до подновяването на борбата в Европа има твърде много време и те трябва да поддържат добър ритъм”, коментира експертът на Букмейкър Рейтинги и истински познавач на английския футбол Георги Драгоев.

“Сити не само спечели последните си шест мача с Арсенал, но и винаги победата му беше с повече от гол разлика и в пет от тези срещи гражданите вкараха по три гола. Домакинската форма на Сити е добра. Четири победи в последните пет мача на „Етихад“ и девет победи в последните 13 срещи тук от шампионата. Сити е отборът с най-силната атака в дивизията, а конкретно като домакин вкарва средно по над 2,5 гола на мач от първенството”, добавя едно от лицата на английския футбол у нас.

 

 

“Арсенал е в добра форма, не е губил в лигата тази година, а в рамките на 90 минути има само една загуба при Микел Артета – от Челси през декември. Като добавим миналото на Артета като асистент на Гуардиола това допълнително прави гостите опасни, но не до степен да ги смятаме за потенциални победители или дори да си тръгнат с точка от „Етихад“, въпреки че трябва да се има едно на ум, че завършиха наравно последните си пет шампионатни гостувания.

Но поне да се разпишат. Нещо, което направиха впрочем във всички без един от 15-те си мача при Артета. В силната си серия Арсенал победи

Манчестър Юнайтед и Евертън, взе точки от Челси и Шефилд Юнайтед, но най-тежките изпитания – срещу Ман Сити, Лестър, Тотнъм и Ливърпул тепърва предстоят, така че моментът да видим края на поредицата им без загуба изглежда уместен“, допълва още журналистът.

Очакванията на букмейкърите

Пазарът 1-ца за Сити и Гол/Гол в българския букмейкър Winbet е 2.33, докато Bwin предлага сходна ставка 2.35. Австрийският букмейкър дава Bwin Бонус 100% до 222 лева, от който може да се възползвате. Георги Драгоев не изключва варианта и да се стигне до успех за Манчестър Сити с Хендикап от 0:1 при коефициенти около 2.00, но все пак предимството е за: „Аз се спирам на вариант Манчестър Сити да победи, но и двата отбора да се разпишат в срещата“, съветва той. Като цяло букмейкърите са на мнение, че „гражданите“ са категоричен фаворит в двубоя и ставките за тяхна победа са изключително ниски. Това за моменти е доста притеснително, имайки предвид, че противникът е Арсенал, така че имайте едно на ум.

Останалите срещи от кръга

Първата среща, която на практика рестартира сезона в Англия е Астън Вила – Шефилд Юнайтед. Отбор, който се бори за оцеляването си

срещу кандидат за класиране в Европа. Вила ще опита да спре серията си от четири поредни загуби в първенството и пет във всички турнири. Шефилд Юнайтед не е губил в седем срещи за първенство и купи, а като гост във всички турнири този сезон загуби само на терените на Ман Сити и Ливърпул.

Няма как да изключим от програмата и един от най-интересните двубои – в петък Тотнъм приема Манчестър Юнайтед. Или иначе казано Жозе Моуриньо срещу един от своите отбори, а това е винаги интересно. Шпорите нямаха победа в 6 поредни мача във всички турнири преди паузата, а в девет от последните си десет двубоя допуснаха попадение.

В края на седмицата естествено всички погледи ще бъдат насочени към дербито край река Мърси – Евертън приема Ливърпул. Гостите са на милиметър разстояние от първа шампионска титла от 1990 година!