ЕС беше най-тежко засегнатият от пандемията

Европейският съюз беше най-тежко засегнатият от пандемията с коронавирус район в света. Над милион и половина европейци се заразиха, а повече от 160 хил. загинаха от Covid-19 само за 4 месеца. Безпрецедентните мерки срещу разпространението на заболяването поставиха под карантина стотици милиони граждани на ЕС.

Сега, когато ситуацията със заразата изглежда до голяма степен овладяна, е дошло времето да се извлекат поуки от кризата, които ще помогнат тя да не се повтаря.

Изглежда, че най-големият урок, който Европа научи, е, че европейските страни са по-силни заедно, отколкото поотделно.

Въпреки че заради коронавируса бяха затворени границите и европейците бяха разделени така, както преди създаването на единния пазар и зона за движение, сега настъпва времето за координирани действия за възстановяване от кризата.

Една от ключовите фигури в тази ситуация на повторно обединение на Европа е Мария Габриел - европейският комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Мария Габриел

За да подкрепи излизането на икономиката на ЕС от кризата, предизвикана от коронавируса, Европейската комисия предложи пакет от мерки на стойност 750 млрд. евро.

„Достатъчно ли е? Не. Тепърва предстоят още много последици”, коментира Мария Габриел в „Темата на NOVA”.

Тя посочи, че ще бъдат подкрепени както най-тежко пострадалите сектори, като туризма и културата, така и най-перспективните, свързани с новите технологии и разработването на ваксина срещу вируса.

„Ако има три водещи компании за ваксини в света - две от тях, в напреднал стадии на клинични изследвания, са европейски”, подчерта Мария Габриел.

„В този момент имаме и още едно предизвикателство в бъдеще – да си говорим за интелектуална собственост”, посочи българският еврокомисар.

Въпросът със собствеността върху патента на бъдещата ваксина има международно значение. Например, щом стана известно, че германската „CureVac” е близо до разработването на такава, САЩ се опитаха да придобият контрола върху дружеството. Последва незабавен отговор от ЕС. За да запази интелектуалната собственост върху ваксината в европейски ръце, германското правителство инвестира 300 млн. евро в акциите на дружеството.

„Трябва да дадем тази свобода и независимост на европейските компании, които първо да им позволят да устояват на натиска, но след това напред да излезе европейският подход, който е: каквото и да направим, каквото и да произведем, то ще бъде достъпно за всички”, посочи Мария Габриел.

„Ваксина, най-вероятно до края на годината, ще бъде открита. Над това работим в момента с екипа ми: да подготвим този етап, в който, след като бъде открита ваксината, Европа ще бъде мястото, където тя ще се произвежда, с цел да се осигури достъп на всички”.

Европейската комисия преговаря с няколко водещи производителя да закупи правата над бъдеща ваксина за коронавируса.

„В момента говорим с компаниите за това, как тя бъде на цена, която да е достъпна за всички. Сами разбираме, че това са много трудни въпроси, защото всяка една от компаниите е инвестирала стотици милиони. Ето тук е нашата сила – компаниите, които в момента се ангажират с нас, се ангажират наистина с тази голяма отговорност, ваксината да бъде достъпна за всички”, подчерта Мария Габриел.

Сред най-тежко засегнатите сектори от кризата, предизвикана от коронавируса, е туристическият. Той е ключов за икономиките на редица държави- членки на ЕС. Мерките за социално дистанциране и затварянето на границите на практика доведоха до преустановяване на туристическите пътувания в по-голямата част от Европа. Загубите на бранша се изчисляват на около 1 млрд. евро месечно. Прогнозите са, че до края на годината 6 млн. европейци, заети в транспорта и туризма, ще останат без работа.

„40% от сектора е културен туризъм. 3 от 4 европейци решават къде да отидат лятото в зависимост от културните забележителности. Това е местна икономика и трябва да се подкрепи”, счита Мария Габриел.

Евродепутатът Хосе Рамон Бауса Диас координатор по туризъм и транспорт в Комисията по външна политика на Европейския парламент предлага създаването на общоевропейски туристически бранд - система за сигурно пътуване на европейците в Европа.

„Туристите ще бъдат като в една държава, а не в 27”, коментира Диас и добави: „Не можем да държим света отвън завинаги. На карта е заложен туризмът и много работни места. Много туристи в Европа и България идват от страни извън общността. Защо да не ги пуснем, ако в тяхната държава са ограничили вируса? С какво сърбите и украинците са по-опасни от шведите, които са едни от най-засегнатите от епидемията?”

Туризмът вече се ползва с поредица от мерки в подкрепа на пътуващите в ЕС. Правилата за наемане на самолетни слотове станаха по-гъвкави. Актуализирани бяха правата на пътуващите и почиващите, за да се гарантира, че от една страна те няма да бъдат ощетени, а от друга, компаниите от туристическия бранш ще могат да посрещнат допълнителните разходи, свързани с кризата.

Културата и изкуството също пострадаха много тежко от кризата с коронавируса. Повечето филмови фестивали в Европа бяха спрени или отложени. А всяко забавяне на такова събитие е свързано със значително увеличение на разходите за провеждането му. Снимките на редица филми бяха спрени от пандемията. А за тези, които излизат сега, със закъснение, не се очакват силни печалби през традиционно слабия летен сезон.

Европейската комисия планира да отпусне до 100 млрд. евро в защита на културата и творците. Пари от структурните фондове също могат да се насочат към културния сектор.

Европа обаче поставя акцент върху високите технологии в плана за възстановяване от кризата.

„Важно е да имаме онлайн обучение. Но е важно да има за децата и материално оборудване – таблети и лаптопи. Важно е да имаме пари и за инфраструктура – да може да се построи училище за професионално образование, което след това даде възможност на децата на имат своята перспектива в рамките на „новата нормалност”, обясни Мария Габриел и добави:„На мен лично това ми се иска. В стратегията на държавите-членки да видя едно ясно послание към нашите таланти, че Европа е техният дом и те могат да се развиват тук”.

„Този вирус ни уплаши. Не ни отчая, но здраво ни разтревожи. Надеждата дойде, след като видяхме как в Китай обърнаха събитията с тотална изолация. За щастие това подейства и при нас”, заяви от своя страна в „Темата на NOVA” проф. Майк Качпол, главен учен на Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Според него е безсмислено да се занимаваме с различните конспиративни теории, като тази, че коронавирусът е създаден в лаборатория и пуснат целенасочено.

„Като учен не мога да коментирам такива спекулации”, категоричен е проф. Качпол. „Коронавирусите съществуват в природата и през последните 20 години няколко пъти са причинявали епидемии сред хората. Много ми се иска да ви успокоя, че виждаме последните дни на коронавируса, но се опасявам, че не е така. Този вирус е нов. Още нямаме ваксина за него. Нямаме доказано лечение и нямаме имунитет. Всичко това ме кара сериозно да се тревожа, че ще дойде втора вълна”.

„Това, което ми дава надежда е, как Европа се обедини срещу пандемията. Борихме се заедно и бяхме общност“, заяви проф. Качпол.

Д-р Хрисула Захаропуло

Д-р Хрисула Захаропуло, евродепутат от Франция, заяви в „Темата на NOVA”, че европейските страни са научили от кризата с коронавируса ценният урок, че не трябва да се спасяват поединично.

 „Бяха ли здравните ни системи готови за тази пандемия? Не. Казвам го и като лекар и като политик. Но получихме ценен урок. Трябва да сме гъвкави и да не се спасяваме поединично. Държавите се справят по-добре заедно. На европейско ниво трябва да се мисли за общо здравеопазване, за да сме по-готови за следваща такава криза”, предупреди д-р Захаропуло и добави: „Пандемията от Covid-19 ми напомни защо съм избрала да бъда лекар. Пред лицето на тази безпрецедентна опасност лекарите, сестрите и медицинските работници показаха истинския смисъл на солидарността”.