Ще бъде ли ограничен ръстът на заразените с COVID-19?

„Не може да се каже, че сме изпуснали положението. И СЗО, и правителството, и Щабът постоянно казваха, че трябва да се научим да живеем с вируса. Българинът обаче сметна, че вирус вече няма и спря да се страхува. Заразата обаче продължава да е България и броят на положителните проби и хоспитализирани пациенти го доказва”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

79 новозаразени и 8 починали с коронавирус у нас

Според него всяка една рестриктивна мярка, която се налага, натрупва критична маса хора в обществото. Мерките се налагат за определен период от време и от тях се очаква някакъв резултат за същия период. Когато мерките се либерализират, се допуска обратният вариант – критичната маса да започне да намалява.

„Има нова особеност в протичането на заболяването. Положителните проби са на хора без симптоми или с много леко изявена клиника. Случаите показваха едно положително развитие към бързо излекуване, но пък заразените оставаха вирусоносители”, обясни д-р Пенчев.

COVID-19 и в пловдивското село Костиево

Според него мерките в страната категорично не се неглижират. За пример той даде заповедта на министър Ананиев от 00.00 ч. тази нощ, чрез която се връща задължителното носене на маски на закрито.

Д-р Пенчев изтъкна, че динамиката на заболяването предполага и особености в реакцията за ограничаването на заразата.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК