В чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война днес се провеждат паради в 28 градове

В чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война днес се провеждат паради в 28 градове на Русия, между които градовете-герои, съобщи ТАСС.

СНИМКИ ОТ ПАРАДА ВИЖТЕ ТУК

Там, където не са организирани военни паради, се провеждат празнични мероприятия под друга форма.

ЦЕЛИЯТ ПАРАД ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

 

 

 

 

Заради епидемиологичната обстановка властите в някои от регионите се отказаха от организирането на шествия или решиха парадите да се проведат без зрители.

 

 

На тържественото събитие на "Червения площад" бяха поканени държавните глави на много държави, но част от тях отказаха участие заради епидемията от коронавирус и държавите им ще бъдат представени от ръководителите на техните дипломатически представителства в Москва. БГНЕС припомня, че в парада участват около 14 хиляди души - главно воннослужещи с имунитет срещу короннавируса.

 

 

На Червения площад, освен руската армия, бяха представени въоръжените сили на бившите републики на Съветския съюз Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Участваха и церемониални части от Китай, Монголия и Сърбия. Механизираният конвой включваше 234 единици съвременна и историческа военна техника. Сред тях могат да се видят танкове T-14 Aрмата, T-90M и T-80БВМ, бойни превозни средства на пехотата „Курганец-25“, ракетна система за залпов огън „Торнадо-С“, тежка огнеметна система TOС-2, брегова ракетна система "Бал".

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.