Учениците могат да видят резултатите си

Излязоха резултатите от изпитите от Националното външно оценяване за седми клас по български език и литература и математика. Седмокласниците могат да видят резултатите си ТУК. Оценките от матурите са и вход за гимназиите.

Вижте ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ на изпита по БЕЛ след 7 клас

60 000 ученици се явиха на двата изпита. Заради дистанционното обучение те обхващаха по-малък учебен материал. По БЕЛ седмокласниците трябваше да отговорят на 26 въпроса, а на финала писаха преразказ върху творба на Братя Мормареви. 

Вижте ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ от изпита по математика след 7 клас

По математика децата трябваше работиха по 23 задачи. Изпитът се състоя в два модула. Първият съдържаше 20 задачи, които децата попълват във фиш за отговори. 

Учениците имат срок от 3 до 7 юли, в който трябва да подадат заявленията си за кандидатстване. От просветното ведомство напомнят, че с бала от оценките си могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища. Като отделно желание трябва да се посочи всяка избрана паралелка. Обявяване на списъците с приетите ще стане до 13 юли. Колко са и какви са обобщените оценки обаче ще стане ясно в началото на следващата седмица, когато протоколите бъдат изцяло обработени. 

Тази година има и ученици, изкарали по 100 точки и на двата изпита. Трима от тях разказаха пред NOVA за това как са се готвили за малката матура. Учениците са от столичното 119-то училище.

Зад 100-те точки по математика стоят часове подготовка, признават и децата. На почетната стълба се изкачват заедно, както са били и в клас. И тъй като ще ги приемат където поискат, най-вероятно ще продължат да учат заедно.

Влизането в гимназия за тях е само подробност, тъй като вече не се притесняват за класирането.