Целта не била общините да съберат повече пари, а да дишаме по-малко мръсен въздух

50% по-нисък данък за колите с газова уредба. Предложението е на "Обединени патриоти" и се отнася за превозни средства до 3,5 тона. Мотивът - автомобилите с газови уредби замърсяват в пъти по-малко околната среда.

„Много по-добре е да имаме макар и старо возило, което кара на газ и замърсява по-малко, отколкото да продължаваме по стария начин”. Целта не е общините да съберат повече пари, а да дишаме по-малко мръсен въздух”, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Дали дишаме по-малко мръсен въздух шофьорите рядко се замислят, признават самите те. Въпреки това са категорични че, ако има по-ниски данъци, биха минали на газ

„Ако намалят цената на автомобили с газови уредби, с удоволствие бих минал на газ. Хем ще ми е по-евтино, хем ще плащам по-нисък данък”, коментира Ивайло Драмкин.

 

 

Повечето шофьори слагат газови уредби именно от икономическа гледна точка. В същото време, твърдят вносителите на законопроекта, контролът върху водачите, които карат такива превозни средства, е изключително строг. Всяка уредба преминава прегледи и задължително е придружена от паспорт.

Строгият контрол обаче не стряска водачите, казва Ивайло, който освен шофьор с дългогодишен стаж е и собственик на автосервиз.  „Доста от хората имат газови уредби”, посочва той.

И допълва: „Почти всеки втори, влязъл в сервиза, е на газ”. Логиката, според него, е само една и тя е, че това в България е по-евтино.

Дали ще поевтинеят и данъците  колите с газови уредби, тепърва ще става ясно.