Приключението тепърва започвало, защото когато дошла, къща почти нямало

Коронавирусът и извънредното положение завариха много чужденци у нас, които по принцип си живеят в България. Екип на NOVA открива англичанка, която вече три години живее в монтанското село Мокреш.

„Живеех в Англия и не исках да напускам моята страна, работа или дом. Но веднъж търсех в интернет нещо за градината на мой приятел и тогава попаднах на къщата. Помислих си, че това ще е приключение и реших да я купя. Така дойдох в Мокреш, а дори не знаех къде точно се намира”, казва Янина Миклашевич.

„Да хванеш гората”: Социален предприемач с онлайн уроци за индийската кухня

Приключението тепърва започвало, защото когато дошла, къща почти нямало.

„Местен строител ми помогна. Друг съсед разчисти земята. Градината беше истинска джунгла. Когато влязох през портата за първи път, не можех да разбера кое всъщност е градината. Не бях сигурна какво съм купила - къде е портата, къде е границата на имота. Имаше купчини боклук и загиващи дървета”, спомня си 61-годишната Миклашевич.

Бавно и с много желание тя прави своя нов дом далеч от Манчестър и децата си. Не знаела, как се садят домати, тикви, пипер, но посещавала свои съседи и те и показвали.

В месеците на извънредното положение тя прекарала у дома и не се притеснявала.

„Хората тук са запознати с пандемията и тъй като селото е малко и няма много хора, да се спазва социална дистанция е всъщност много лесно. Къщите ни са на голямо разстояние една от друга, така че не беше трудно да сме отделени. Когато имаше инструкция за маски, хората тук не носеха такива. Като че ли разчитаха прекалено много на ракията. Казваха:”Щом имаме ракия, няма да ни хване COVID-19. Бог пази България”, разказва Янина Миклашевич.

Проф. Балтов: Хората трябва да разберат, че това не е един прост грип, а сложен вирус

Мислите й обаче били при четирите й деца. Дъщеря й живее в Англия, единият й син в Берлин, а другите двама в Барселона. Има и 2-годишно внуче.

„В Барселона забраните и ограниченията бяха много строги. Внукът ми на 2 години не напусна апартамента в продължение на 7 седмици. Когато вдигнаха забраната за излизане от домовете, се наложи да му купят нови обувки. Всички стари му бяха омаляли”, казва англичанката.

Целия разказ на Янина Миклашевич гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК