Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков заяви, че не е виждал такава наглост в кариерата си

Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането й в петък. Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева

"Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците", казва от прокуратурата.

Третият задържан е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР,  е бил посредник за получаване на парите", допълни още говорителят на главния прокурор. 

"Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания", каза Милева.

Тя обясни, че дейността на групата е била в няколко направления:

"Получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото - предоставянето на предварителна информация по различни разследвания".

 

 

След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. Групата е разкрита със съдействието на лице, изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи.

За улеснение на престъпната си дейност двамата висши служители на МВР демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си пред престъпния контингент. Така получавали повече пари. "Членовете на престъпната група успяваха да се укрият от органите на МВР, използваха преки телефони и интернет приложения в своята комуникация", каза още Милева.

"При задържането на единия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП той беше поискал сумата от 10 000 лева, като лично той определи мястото къде да бъде предадена тя. Каза на свидетеля на срещата да не бъде с телефон, като и той самият не беше с телефон. В петък в жк „Захарна фабрика“ началникът беше задържан с част от поисканата от него сума, добави още Милева.

Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков заяви, че работата по операцията е била изключително трудна и никога в кариерата си не се е срещал с такава наглост и арогантност.

Той обясни, че единият служител е създавал проблеми на престъпния свят, а другият се е виждал с тях за подкупите. Днес са били депозирани и допълнителни материали в Специализираната прокуратура.