Зрители на NOVA сигнализираха за претъпкани влакове

Претъпкани влакове на БДЖ в условия на пандемия. За това сигнализираха до NOVA много зрители. В мотрисите се допускат много повече пътници, отколкото са местата, и така физическата дистанция между хората изобщо липсва. Когато питат защо се случва това, отговорът е, че има повредени локомотиви и се налага да се сливат маршрути. Сигналите са за различни влакове в страната, но най-много от тях идват от пътниците на влака София - Мездра.

Бързият влак от Варна за София дерайлира след катастрофа с автомобил (СНИМКИ)

Според пътници практиката да се качват повече пътници от обявените места е редовна. Те са на мнение, че не се спазват абсолютно никакви мерки. Все пак кондукторите носят маски.

„Залепени сме един до друг. В петък сутринта имаше над 150 човека от капацитета. Беше трудно да се влезе или да се слезе. Забелязах, че са поставени стикери, които казват, е трябва да носим маски. Кондукторите също ни предупреждават”, обясни Дилян, който е редовен пътник.

Носят ли предпазни маски пътниците във влаковете?

„Пътувах в събота сутринта по маршрут София – Мездра. На перона чакахме около 500 човека, а влакът беше с два вагона. Едва се побрахме в него. В действителност имахме маски. Над 1/3 от хората останаха на гарата. Нямаше физическа възможност да се качат още хора във влака”, обясни Галя Павлова, която е редовен пътник.

Според ръководството на БДЖ причината за тази ситуация е повреда на локомотив.

„Заради това е било нужно пренасочване. В един кратък участък са два влака, но една композиция”, обясни зам.-директорът на Поделение за пътнически превози – София към БДЖ Пламен Митев. Той е категоричен, че при повреда винаги се търси вариант с най-малки поражения, тъй като това е инцидент.

ЗАРАДИ ОСТЪР НЕДОСТИГ НА КАДРИ: Разкриват нова паралелка за машинисти в Русе

„Решението се взима, за да са доволни всички пътници. Все пак БДЖ не спря през цялата пандемия. Ако имаше друг вариант, щяхме да го предпочетем. В екстремна ситуация е невъзможно пренасочването с автобуси”, добави Митев.