Контролните органи ще проверят има ли пропуски в документите и спазена ли е технологията за укрепване

Спират скандалния строеж в центъра на Пловдив, заради който се срути двуетажна къща. Това стана след обследване на националния строителен контрол и експерти от Община Пловдив. Контролните органи ще проверят има ли пропуски в документите и спазена ли е технологията за укрепване.

След огледа експертите от Националния строителен контрол издадоха предписание строежът временно да бъде спрян и назначиха комисия, която да обследва причините, довели до срутването. Междувременно Районната прокуратура поема случая със срутената къща.

Огромна част от нея тази нощ се е срутила в изкопа. Тъй като има опасност всеки момент двуетажната сграда да се срути, районът около нея остава отцепен за преминаване на  пешеходци и автомобили.

 „Това е целият ни живот. Всичко, което сме градили, събирали през годините рухна, всичко си замина. Целият ни живот е съсипан. Под силен стрес съм и не мога да спя и да се храня”, каза Ангел Будаков.

 

 

Сега експертна комисия ще решаа дали и кой е виновен за това дома на семейството да пропадне в дупката.

„Нейната задача е да обследва аварията. Да обследва аварията, която се е случила. И съответно ще предпише съответните действия така че тази авария да бъде обезопасена, да бъде най-безопасно за хората”, заяви инж. Николай Николов.

Срути се част от къща в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Строителната фирма отрича да има вина за инцидента.

„Каква грешка? Ние работим по проект. Няма грешка. Всичко е наблюдавано от инженери и е изпълнено точно както е нарисувано”, каза Иван Христозов - собственик на строителната фирма

Пострадалото семейство твърди, че къщата се е срутила заради грешка в укрепването и иска справедливо обезщетение.

„Вариантът е да се събори тази къща и да се възстанови нова, нова къща да се направи и да си имаме това, което сме го имали”, каза Димитър Будаков.

 

Преди година инвеститорът на кооперацията предложил на Димитър къщата му да бъде съборена срещу обезщетение. Същият вариант за възстановяване на щетите сега предлага и изпълнителят на обекта.

„Бутаме всичко и построяваме една нова кооперация и всички са обезщетени спрямо обезщетението, което е за района”, посочи Иван Христозов.

Междувременно семейството беше настанено в апартамент на фирмата - изпълнител на обекта.

Не е ясно обаче колко време фамилията може да остане в него. От Общината се ангажираха да помогнат.

„Ние разполагаме с резервен фонд, в който имаме общински жилища и ако има такава потребност, ние винаги бихме го решили този въпрос”, каза Анести Тимчев - зам.-кмет на Пловдив.

На семейството ще бъде отпусната и финансова помощ.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.