Птиците са единствените от този вид в цяла България

Бургаския зоопарк се сдоби с три свещени ибиса. Птиците са единствени в България и са на родна територия едва от няколко дни. 

РОЖДЕН ДЕН В СОФИЙСКИЯ ЗООПАРК: Слоницата Артайда става на 57 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ибисите се отличават с бяло оперение на тялото, черна опашка, глава и шия и характерен дълъг, извит надолу клюн. Двете женски и младият мъжки екземпляр от екзотичния вид са излюпени в зоопарк в Европа. Видът обаче е свързван изцяло с Африка и най-вече с Египет, където птицата е считана за свещено животно.

„Свещеният ибис е бил на почит в древен Египет като се свързва тясно с бог Тот,  който е изобразяван с глава на този вид птица. Той е бил един от най-почитаните богове в древната египетска митология”, обясни управителят на зоопарка в Бургас Елеонора Дъбова. В страната на фараоните птицата е смятана за символ на мъдрост, спокойствие и елегантност. 

Десетки маймуни избягаха от зоопарк в Япония (ВИДЕО)

Ибисите вече се чувстват добре в новия си дом, където е осигурена близко до предпочитаното от тях местообитание - плитки лагуни. „Хранят се във водни басейни с различни ракообразни и мекотели”, допълни управителят на зоопарка в морския град.

Бейби бум във варненския зоопарк (СНИМКИ)

След година, когато птиците ще бъдат в своята полова зрялост, зоопаркът очаква и първото поколение.

Репортер: Елена Танева

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.