Двамата се срещнаха за първи път от началото на пандемията

Германско-френският двигател на Европа работи. Това послание отправиха Ангела Меркел и Еманюел Макрон. В навечерието на започващото утре германско председателство на Европейския съюз, двамата лидери подчертаха важността на германско-френското единство за възстановяването на европейската икономика.  

За първата им среща очи в очи от началото на пандемията Меркел посрещна Макрон в официалната правителствена резиденция край Берлин. Двамата решиха да демонстрират единство, като се започне от плана за икономическо възстановяване, предложен от Европейската комисия. План, който до голяма степен се покрива с френско-германската инициатива от средата на май. Меркел и Макрон се надяват да бъде приет планът на стойност 500 млрд. евро, насочен към най-пострадалите от COVID-19.

Меркел: Когато Германия и Франция не са единни, единството на Европа не е в добро състояние

„Очакванията от германското председателство за големи. Знаем много добре, че когато Германия и Франция са единни, това не означава, че Европа е единна. Когато обаче Германия и Франция са разделени, тогава единството на Европа не е в много добро състояние”, каза Меркел.

„Трябва да успеем да потвърдим решението, което взехме заедно за общ заем, на стойност поне 500 милиарда бюджетни субсидии за най-засегнатите региони. С канцлера го заявихме черно на бяло, това е наш абсолютен приоритет”, смята Макрон.

Министър-председателката на Дания отложи сватбата си, заради среща на лидерите на Евросъюза

Двамата се надяват планът за възстановяване да бъде приет по време на срещата на върха на 17 и 18 юли. Макрон и Меркел обаче ще трябва да убедят до тогава и няколко несъгласни с плана страни, като Нидерландия, Дания, Швеция и Австрия. Те отказват да дават пари без да бъдат връщани.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.