Освен ГКПП "Кулата", може да влезем в Гърция и през "Маказа"

Гърция затяга все повече контрола по границите си с България. От 1 юли ще може да се минава единствено през граничен пункт "Кулата", съобщиха властите. В сила са и задължителните декларации, които се попълват минимум 48 часа преди пътуването.

Има ли проблеми за пътуващите в Гърция?

Очакваше се денят да бъде интензивен и с  много опашки на граничен пункт "Кулата". През деня тези очаквания не се оправдаха. Около 18 часа за близо 30 минути не премина нито един автомобил. На километър след пункт бе поставен патрулен автомобил, който да спира колите, за да не се получава струпване на пункта. От следобед вече активно се проверява носят ли пътуващите задължителната декларация с QR код.

QR кодове, декларации, опашки и информация за затворени пунктове докато те продължават да работят.  В сложният лабиринт, водещ към гръцкото море българските туристи попаднаха още от рано сутринта. До обяд пъзелът се редеше лесно - опашки нямаше, а заради задължителните  QR кодове на границата в първата половина на деня опашки нямаше.

Какво трябва да знаем, ако пътуваме от Гърция за България?

На обяд пунктът „Илинден – Ексохи” затвори за туристи. Но на „Маказа” гишетата продължиха да работят. Информацията затварят ли пунктовете или остават отворени, остана без конкретен отговор до късния следобед.

 

 

„Поддържаме контакт с гръцките колеги, при първа информация ще уведомим гражданите, за да знаят къде да се насочат и колегите ще създадат организация за насочване на потока към работещите гранични пунктове”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Маринов: Очаква се към обяд гръцките власти да затворят ГКПП „Маказа”

Решението на гръцкото правителство да затваря пунктове притесни сериозно местния туристически сектор. Според хотелиерите в южната ни съседка ще се стигне до сериозно намаляване на българските туристи, на които се разчита да се спасят слабия гръцки сезон.

А докато туристите се лутаха и се чудеха трябват ли им кодове и пунктовете двупосочно ли ще бъдат затворени или само на изход към Гърция, шофьорите на тежкотоварните автомобили също попаднаха в капан. Опашката за излизане през „Кулата” се минаваше за около 6 часа. 

Влизането от България в Гърция - само през един граничен пункт

Въпркеи, че гръцките власти посочиха "Кулата" като единствен пункт за влизане в южната ни съседка, и към момента ГКПП "Маказа" продължава да работи. Преминаването обаче не може да бъде осъществено без QR код.