Баща му и към момента е лидер на една от тях

20-годишният българин от сириийски произход, задържан за тероризъм в Бургас, е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, съобщиха от прокуратурата. Той е привлечен към наказателна отговорност за участие в терористично престъпление зад граница.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

От 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, сочат още събраните доказателства. Мъжът е задържан за 72 часа. От Спецпрокуратурата искат да му бъде наложена мярка "задържане под стража".

От държавното обвинение публикуваха нови снимки, на които се вижда как младежът държи тежка картечница и позира пред бронирана техника с характерния за Ислямска държава знак - вдигнат десен показалец.

Установено е, че баща му и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия, казват още от държавното обвинение. 

Арест в Бургас за тероризъм (ВИДЕО+СНИМКА)

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Претърсени бяха адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 души, 9 от тях пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания.

А според министъра на отбраната Красимир Каракачанов законодателството срещу такива хора трябва да е по-строго.

„Срещу радикалния ислям трябва да има радикални мерки. Обаче парламентът се прави на много демократичен и либерален. В момента не будисти и хиндуисти правят атентати и водят военни действия в отделно райони, а точно представителите на тази общност”, заяви той.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.