Темата коментира икономистът Плутархос Маридакис

„QR – кодовете не са проблем. Основният проблем е затварянето на останалите гранични пунктове. За това има няколко причини. „Маказа” е затворен заради карантинираните села в Северна Гърция. Не ми е ясно, защо отново затвориха границата със Северна Македония”, заяви икономистът Плутархос Маридакис в ефира на „Здравей, България”.

Има ли опашки на границата с Гърция?

Според него Гърция не е готова да се откаже от туристи, идващи от Сърбия и Северна Македония, тъй като 25% от БВП на страната идва от сектор „Туризъм”. За него също е учудващо решението на гръцките власти да затворят някои гранични пунктове. Маридакис е на мнение, че декларациите са полезен ход, тъй като чрез тях властите могат да проследят всички влезли в страната.

„През последните години се наблюдава голям поток от българи към Гърция. Някои от тях дори и инвестират. От гръцка страна също има недоволство срещу решенията”, каза икономистът.

Гърция: Следващите две седмици са решаващо изпитание за туризма

Той изрази мнение, че тези мерки ще отпаднат до няколко седмици. Според него на гръцките власти им е нужно време, за да открият правилните мерки за борба с вируса, които да не засягат туризма в страната.

„Хотелиерите работят ден за ден. Всички заявки и запитвания за по-дълъг период или за след 2 месеца са отпаднали. Те очакват хотелите да се пълнят без предварителни заявки”, каза още Маридакис.

Затварят „Маказа” за туристи от 6 юли

В Гърция се надяват да няма повече от 30-40% загуби. Според икономиста властите са се справили добре с кризата, предизвикана от коронавируса.