Има данни, че лекарството ускорява лечението на COVID-19

Европейската комисия съобщи, че дава предварително разрешение за продажба в ЕС на лекарството "Ремдесивир", за което има данни, че ускорява лечението на COVID-19.

САЩ изкупиха запаса от лекарство срещу COVID-19

Това е първият препарат за лечение на вируса, за който се издава позволение за употреба в ЕС, се отбелязва в съобщение на ЕК. Уточнява се, че издаването на разрешение е извършено по бърза процедура, след препоръка на Европейската агенция по лекарствата и със съгласието на европейските държави.

Комисията вчера съобщи, че преговаря с различни производители, сред които и компанията от САЩ "Гилиъд" (Gilead Sciences), за доставка на препарата. Предвижда се доставените количества да бъдат съобразени с броя на постъпилите с COVID-19 в болници в ЕС.

Франция тества успешно лекарство срещу коронавирус

Тръмп обяви началото на бързо разработване на ваксина за коронавирус

По-рано тази седмица бе съобщено, че САЩ изкупуват всички налични количества по света от този препарат. В САЩ курсът на лечение струва 5 080 долара. Съществуват генерични лекарства със сходни качества, произвеждани в Азия за под 100 щатски долара за доза. "Ремдесивир" вече е одобрен за използване в САЩ, Индия, Южна Корея и Япония.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК