Починали са още седем заразени

Рекорден брой нови случаи на коронавирус у нас. 182 са положителните проби за изминалите 24 часа. Най-много от тях – 69, са регистрирани в София, което също е рекорд. 

На фона на големия брой новозаразени през последното денонощие, броят на направените тестове е по-малък -  2538. Общо 5497 са случаите на коронавирус в България до момента. За съжаление има и 7 нови жертви на заразата и така общият брой на починалите става 239.

Пред NOVA проф. Георги Витанов, който е част от Националния оперативен щаб, направи прогноза, че с тези темпове броят на болните ще стигне 5 цифрено число до есента.

През следващите седмици нивата на заразата ще зависят най-много от 2 фактора - овладяването на отделните клъстъри, както и броя на болните в  София и Пловдив. Математикът на Щаба е категоричен – именно тези два града са и най-проблемни. С броя на вече регистрираните случаи обаче, до есента неминуемо ще надминем 10 000.

„Всеки може да направи тази сметка, тя не е сложна. Имаме 2 месеца до есента. Числото, което се получава, ние спокойно ще си го направим. Въпросът е не толкова  колко ще е броят, а колко ще са активните случаи”, обясни той.

 

 

Към момента все пак е рано да се говори за по 300 случая на ден. Но това е капацитетът, над който здравната система ще се претовари. А много болници са претоварени и сега. В „Пирогов” например, броят на тежко болните с COVID-19 никога не спада под 25-30, разказа доктор Анна Стоименова. Самата тя изкара 3 карантини и живее в болницата в продължение на 3 месеца.

Междувременно симптоматиката и фокусирането върху заразата все по-често води до грешно или забавено лечение, признаха от болница “Свети Иван Рилски”. И дават пример с пациенти, отключили тежко автоимунно заболяване с почти същите симптоми. Но лекувани за друго.

В търсене на положителния тест, който да докаже тезата на лекарите пък болната е изгубила 3 седмици, а това е опасно за живота, поясняват още медиците.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК