Ислямистката е разкрита от полицаи под прикритие

Жената, дала клетва за вярност към групировката "Ислямска държава", беше осъдена във Великобритания на минимум 14 години затвор за заговор за бомбено нападение срещу лондонската катедрала "Сейнт Пол" и близък хотел.

Джихадистка планирала да взриви катедралата "Сейнт Пол" в Лондон

Приелата исляма Сафия Шейх се призна за виновна през февруари пред лондонски съд в "подготовка на терористични актове" и разпространяване на терористични публикации.

37-годишната жена, чието рождено име е Мишел Рамсдън, била арестувана, след като обсъждала подготовката и поставянето на експлозиви с полицаи под прикритие. Според лондонската полиция тя е "проучвала методи и е взела решение за план за извършване на терористочен акт, пътувала е до центъра на Лондон и е отседнала в хотел, за да направи разузнаване".

Смъртоносните атаки в Обединеното кралство през последните години

Шейх е дала на полицай под прикритие две чанти, в които искала да бъдат сложени експлозиви, и "подготвила думите на клетва за вярност към Даеш ("Ислямска държава")", казват от полицията.

Би Би Си съобщи, че тя е изповядвала исляма от 2007 г., "след като била впечатлена от добротата на съседско мюсюлманско семейство". По информация на британската медия жената, която е била наркозависима, е имала "доста проблемно детство", през което е живяла в домове за деца, а в близките ѝ са злоупотребявали с наркотици и алкохол.