Михаил Мурашко съобщи, че коронавирусът е повишил смъртността в Русия

Хората ще могат да се върнат към своя нормален начин на живот най-рано през следващия февруари, казва руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в интервю за Интерфакс, предаде БТА.

Близо 9 милиона са заразените COVID-19 по света

Той съобщи, че 3500 души в Русия все още са на лечение с апарати за изкуствена вентилация на белите дробове и окачествява бройката като "сериозна". По думите му, ако не са били взети предварителни мерки, милиони биха починали от заразата.

В Русия остават в сила някои ограничения като забрана за международни полети, която бе удължена до август. Но има и облекчения - отворени са ресторантите и залите за фитнес и са разрешени вътрешните полети при спазване на социална дистанция и някои условия.

Русия удължи забраната за международни полети до 31 юли

"Какво е нормален живот? Това е да ходиш на концерти, да летиш, пълноценно да работиш и да пътуваш. Според мен най-вероятно е това да стане преди февруари", казва Мурашко, без да уточнява защо е избрал именно този месец. Министърът добавя, че обобщените данни за цялата страна от май още не са достъпни, но по думите му коронавирусът е повишил смъртността в Русия от началото на годината с 1,5-2 на сто.

В страната са регистрирани 667 883 случая с коронавирус, с което е трета в света по брой. Същевременно по официални данни починалите от COVID-19 в страната са само 9859, тоест далеч по-малко от другите силно засегнати държави, което поражда съмнения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК