Освен физическо, съпътстващото заболяване може да бъде и психическо

Проучване на специалисти от университета в Манчестър сред десетки хиляди пациенти с диабет тип 2 показва, че 77%  от тях имат поне още едно съпътстващо физическо или психическо заболяване, съобщи пресслужбата на университета, цитирана от БТА.

Постенето в определени часове намалява риска от диабет, инсулт и инфаркт

Проучването, обхванало над 630 000 души, показва как някои състояния като шизофрения се проявяват 2,4 пъти по-често при болни от диабет тип 2 в сравнение с хора, които не страдат от заболяването, но пациентите с диабет досега не са предупреждавани за вероятността да развият и друго такова.

Нов метод лекува диабет при мишки

Болните от диабет са 1,8 пъти по-склонни да развият депресия в сравнение с хора, нестрадащи от диабет, те са о 1,6 пъти по-предразположени към астма, както и 1,6 пъти по-склонни към хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Изследването потвърждава и известните досега връзки на диабета с други заболявания. Около 52 на сто от петте милиона британци с диабет са склонни да страдат и от високо кръвно налягане.

Ендокринолог: Коронавирусът не отключва диабет

Проучването установило, че 18 на сто от пациентите с диабет тип 2 са диагностицирани и с остеоартрит, 24 на сто - с висок холестерол, 12,4 на сто - с депресия и 5,6 на сто - с тревожни разстройства. Сърдечносъдовите заболявания са два пъти повече у пациенти с диабет в сравнение с останалите пациенти.