Към Гърция ще може да се минава само през „Кулата”

От неделя официално туристи могат да влизат в Гърция само през граничен пункт „Кулата”. Това решиха гръцките власти и точно в 14 часа следобед затвориха границата при „Маказа”. Българите, обаче, могат да се връщат у нас през всички работещи пунктове.

Каква е ситуацията на граничните пунктове с Гърция?

Трафикът на „Маказа” вече е само на влизане у нас. Почти седмица пътуващите бяха в непрекъснато очакване дали и кога „Маказа” ще затвори, след като първоначално беше обявено, че още от 1-ви юли туристите ще трябва да преминават единствено през „Кулата”.

Гърция затвори всичките си сухопътни граници за туристи, включително и тези с Турция, Албания и Северна Македония. Поради това през седмицата имаше огромно струпване на „Кулата”. То обаче няма да се дължи на сръбските туристи, защото Гърция забрани тяхното влизане на своя територия.

Гърция затваря границите си за сръбски туристи

Решението за спиране на туристите през „Маказа” доведе и до сериозен спад на пътуващите, а в Гърция местните власти излязоха с протестни писма до правителството.

Пътят за хиляди жители на близките до „Маказа” региони до плажовете в Североизточна Гърция тази седмица остана загадка и принуди много мераклии за тен да се откажат от планираните пътувания.

Неяснотата кой и откъде може да стигне до плажовете в Гърция, особено тези, които са най-близо до българската граница, ги остави пусти.

Гръцки хотелиери се оплакват от малко туристи заради неяснотите при пътуване

Във Фанари - само на 40 минути път от границата, работят едва 1/3 от плажните кафета, където са съсредоточени и плажуващите. Останала част от пясъка е празна. Според малкото българи тук здравният риск няма да промени решението им да дойдат. Но спирането на туристите през „Маказа” би било пречка. А местните са притеснени за оцеляването си.

Кметовете на общини в Североизточна Гърция поискаха с протестни писма влизането на туристи в страната да бъде възможно от всички гранични пунктове.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.